21 jaar, maar ik begrijp het steeds beter.

 

Je hoort het overal om je heen, maar is iedereen zich wel bewust van de problemen waarmee je te maken krijgt als je ouder wordt? Waar lopen we nou precies tegenaan en hoe los je dit op? De situaties van veel senioren in Nederland is voor mij duidelijk geworden door mijn stage bij Senior Service. Tegen alle senioren zou ik graag willen zeggen: “Ik begrijp het steeds beter”.

Zullen we samen koken?
Naarmate we ouder worden, is zelfstandig koken niet altijd meer vanzelfsprekend. Een maaltijdbezorgdienst is een vorm van thuishulp die door veel instellingen wordt aangeboden, maar samen koken? Ik denk dat niemand het later leuk zal vinden om telkens alleen te eten.
Eten moeten we allemaal, maar het heeft ook een sociale functie. Ik weet nog de keren dat ik bij mijn eigen grootouders op bezoek ging en zij zo blij waren als mijn broers en ik kwamen eten. Mijn oma zei altijd: “Ik word zo blij als ik jullie weer zie!” Daarnaast vond ze alleen eten nooit leuk. Alleen eten kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Bovendien verdwijnt de uitdaging om de moeite te nemen iets lekkers klaar te maken. Voor mij betekent alleen aan tafel zitten vaak snel eten. Vooral het avondeten biedt de gelegenheid om de dag en het laatste nieuws door te nemen. Maaltijdsbezorgdiensten zie je steeds vaker.  Een vaste thuishulp van Senior Service biedt meer dan alleen maaltijdondersteuning. Een vaste thuishulp en de cliënt gaan naar de supermarkt, koken en eten gezellig samen. Wij horen vaak dat senioren het eten niet het belangrijkste of leukste gedeelte van de avond vonden, maar juist het stukje persoonlijke aandacht. Dit heb ik zelf ervaren met mijn eigen oma.

 

 

Met wie kan ik praten?
Dat senioren zich vaak alleen voelen wist ik wel, althans dat dacht ik. Eén van mijn werkzaamheden bij Senior Service is het behandelen van de brochureaanvragen. Tijdens het aanvragen van de brochure kan iemand zelf aangeven waarom ze contact met ons opnemen. ”Met wie kan ik praten?”, is een vraag die veel gesteld wordt. Het verbaast me hoe vaak ik lees dat mensen zich eenzaam voelen en simpelweg iemand zoeken om contact mee te hebben. Voor iemand waarbij steeds meer mensen uit zijn of haar leven wegvallen, is het van belang regelmatig persoonlijk contact met een ander te hebben. Een spelletje spelen, even een stukje wandelen of simpelweg een gesprek voeren. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen. Eenzaamheid is een onderwerp waar vaak over gesproken wordt, maar zijn we ook bezig met het zoeken naar een oplossing? Als ik aan mijn eigen grootouders denk, had ik het ook liever anders aan willen pakken. Net iets vaker langsgaan, vaker de telefoon pakken om eventjes met ze te bellen of luisteren naar verhalen van vroeger. Dat kleine beetje meer aandacht had wellicht wonderen gedaan.

Eenzaamheid is een gevoel. Een gevoel van verlorenheid, geen idee hebben waarom u überhaupt uit bed zou moeten komen. Ouderdom brengt vaak een verlies van waardevolle relaties met zich mee, een belangrijke oorzaak van eenzaamheid. Een klein beetje meer aandacht doet wonderen. Het probleem van eenzaamheid begrijp ik steeds meer, begrijpt u het ook?

 

Over Senior Service

Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten en mantelzorgers extra ondersteuning en persoonlijke aandacht. Herkent u zich in mijn verhaal? Vraag dan nu een brochure aan voor meer informatie of neem telefonisch contact met ons op.

 

Volg ons en praat mee over mantelzorg

done!

Ja, neem contact met mij op:

Deel dit artikel met een bekende