5 tips voor zorg na een ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname heeft altijd een flinke impact op iemands leven. De routine is er even uit, het besef dat niet alles vanzelfsprekend is en dan de zorg van hoe het zal gaan als iemand ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Hieronder vindt u een top 5 met de beste tips voor zorg na een ziekenhuisopname:

Tip 1. Beweging
In het ziekenhuis leeft u in de roes van de opname. Veel zorg wordt uit handen genomen en er is weinig tijd en ruimte om te bewegen. De tip is echter om na de opname, indien mogelijk, veel te bewegen. Dit kan afhankelijk van uw aandoening op uw eigen manier. Denk aan uzelf wassen of een stukje wandelen. De frisse buitenlucht doet een mens goed.

Tip 2. Lichte woonaanpassingen en hulpmiddelen
Gaat u thuis revalideren en kunt u nog niet alles zelfstandig? Informeer voor een ziekenhuisopname en ontslag naar alle mogelijkheden voor lichte woonaanpassingen en hulpmiddelen die het wat makkelijker voor u moeten maken.

Tip 3. Zorgverblijf
Wordt u ontslagen uit het ziekenhuis en ziet op tegen direct alleen in uw eigen huis zijn? Ga dan op zoek naar mogelijkheden voor een zorghotel of revalidatiecentrum. Hier kunt u na de hectiek van het ziekenhuis even tot rust komen en de (aangepaste) zorg krijgen die wenselijk is. De transferverpleegkundige van uw ziekenhuis kunt u informeren over mogelijkheden voor revalidatie buitenshuis.

Tip 4. Dag activiteiten
Door een verblijf in het ziekenhuis kunt u wat in een isolement geraakt zijn of u bent nog niet helemaal de oude. Voor u zijn er dan in de omgeving vaak instanties waar u mee kunt doen aan dagactiviteiten. Dit kan zijn onder toeziend oog van een specialist of ook door een vrijwilligersorganisatie.

Tip 5. Herstel in eigen huis met extra hulp
Mag u na de ziekenhuisopname naar huis? Mogelijk heeft u dan nog wat medische ondersteuning nodig. Dit wordt verzorgt door een thuiszorgverpleegkundige die op verschillende momenten bij u langskomt om handelingen te verrichten. U heeft recht op thuiszorg vanuit uw zorgverzekering en ook zijn er wat particuliere mogelijkheden. Denk bij thuiszorg aan hulp met wassen, wondverzorging of licht huishoudelijk werk. Ook voor deze zorg kunt u navraag doen bij de transferverpleegkundige van uw ziekenhuis.

Senior Service biedt als aanvulling op de thuiszorg een vaste thuishulp die u tijdelijk ondersteunt met bijvoorbeeld: aankleden, voorbereiden op de dag, boodschappen doen, maaltijden bereiden en samen eten, klusjes in huis en neemt u graag mee voor een wandeling om beweging te bevorderen.

Over Senior Service
Een vaste of tijdelijke thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname of op afroep als extra ondersteuning naast de bestaande hulp van mantelzorgers. Zo zorgen we er samen voor dat een cliënt na een opname sneller herstelt en zich weer prettig voelt in eigen omgeving. Vraag nu een brochure aan voor meer informatie of direct een kennismakingsgesprek. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende