Begeleid Vervoer: Van A naar B + Mee.

Wmo-vervoer, het OV of met een taxi direct van A naar B. In Nederland zijn er tal van mogelijkheden om te reizen. In dit artikel schetsen we in het kort hoe we ons in het land verplaatsen en delen we een handige (persoonlijke) optie die vaak nog onbekend is voor senioren en mantelzorgers.

Mijn vlakke land
Een voordeel van het wonen in een vlak land als Nederland is dat reizen best makkelijk is. In een dorp loopt u een ommetje of gaat u met de fiets op pad. Voor vervoer naar een nabijgelegen stad is er altijd de bus of het streekvervoer. In de meest vrije situatie rijdt u net als ongeveer 8,4 miljoen Nederlanders in een eigen personenauto, maar dit is wel aan het veranderen. Niet alleen naarmate we ouder worden, maar ook lijkt de jongere generatie minder te voelen voor eigen autobezit. De fiets is populairder dan ooit, het openbaar vervoer wordt meer gebruikt en een auto delen komen we vaker tegen. Daarnaast staat een Uber in de stad binnen 5 minuten voor de deur en de slimme zelfrijdende auto maakt langzaam zijn intrede.

 

In veel situaties is het een uitstekende oplossing om mensen op weg te helpen. Echter, het blijft bij vervoer en vervolgens is een persoon op zichzelf aangewezen.”

 

Probleem opgelost, toch?
De meest voorkomende problemen op hoge leeftijd zijn: het afnemen van het gezichtsvermogen en een verminderde reactiesnelheid. Het verlengen van een rijbewijs na de leeftijd van vijfenzeventig jaar te hebben bereikt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén of meerdere van de hierboven genoemde opties kunnen dan een oplossing zijn. Zo maken veel senioren in Nederland gebruik van Wmo-vervoer. Men wordt van punt A naar B gebracht en een taxichauffeur kan helpen met in- en/of uitstappen. Ideaal toch? In veel situaties is het een uitstekende oplossing om mensen op weg te helpen. Echter, het blijft bij vervoer en vervolgens is een persoon op zichzelf aangewezen.

Begeleid vervoer
Het vragen van een mantelzorger om mee te gaan naar een afspraak in het ziekenhuis of de voorbereiding op een zelfstandige rit met het OV: dit kan de nodige onrust en zelfs angst met zich meebrengen. Is de bus wel op tijd? Kan mijn werkende dochter volgende week dinsdag om 14.00 uur vrij nemen? Welke belangrijke dingen worden er gezegd door mijn arts? Een zelfrijdende auto is slim, maar biedt het ook dezelfde mentale steun als een persoon? Een vaste medewerker van Senior Service biedt dit wel en nog méér. Hij of zij haalt de cliënt thuis op, helpt met de voorbereidingen en gaat mee naar de afspraak. Dát maakt het verschil. Met een extra paar oren schrijft de medewerker een kort verslag dat achteraf met de cliënt en familie gedeeld wordt. Na de afspraak gaan ze samen terug naar huis. Er wordt wat nagepraat met een kopje thee en eventueel wordt er samen gekookt en gegeten.

Over Senior Service
Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning, bijvoorbeeld naar een afspraak of een uitstapje naar een favoriete plek. Zo is de drempel om naar buiten te gaan lager en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer vitaal blijft. Vraag nu een brochure aan voor meer informatie of neem telefonisch contact met ons op.

 

Volg ons en praat mee over mantelzorg

done!

Ja, neem contact met mij op:

Deel dit artikel met een bekende