Beter een goede buur dan een verre mantelzorger

Een kom soep brengen, een gesprek over de schutting voeren of gewoon even zwaaien als u langsloopt. Buren kunnen veel voor elkaar betekenen. Tegenwoordig is het niet altijd vanzelfsprekend dat buren elkaar helpen of soms zelfs spreken. Maar gelukkig zijn er ook genoeg voorbeelden waarbij buren elkaar wél helpen.

Hulpbehoevende senioren die langer thuis willen wonen zijn in eerste instantie vaak aangewezen op hulp van hun partner, familie of vrienden. Zij vervullen dan de taak van mantelzorger. Maar wat als uw partner zelf ook al op leeftijd is, familie of vrienden ver weg wonen, overleden zijn of u wegens omstandigheden geen contact met hen hebt? Dan zijn veel mensen aangewezen op hun directe omgeving zoals de wijkverpleging, thuiszorg óf de buren.

Daar zijn we immers buren voor.”

Van buurman naar mantelzorger
Soms bent u van de ene op de andere dag mantelzorger, bijvoorbeeld wanneer iemand bij thuiskomst na een ziekenhuisopname niet meer de dingen kan doen die hij of zij gewend was zelf te doen. Maar mantelzorgtaken op u nemen gebeurt ook vaak geleidelijk aan. U helpt de buurman of buurvrouw eens een handje en voor u het weet komt u dagelijks bij elkaar over de vloer. Hier komt dan regelmatig een verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken. Want ‘’het is toch een kleine moeite?’’ en ‘’daar zijn we immers buren voor’’. Dus neemt u wat boodschappen extra mee, snoeit u ook de heg van de buren en gaat u elke week bij elkaar op de koffie. Het zijn kleine gunsten maar soms veranderen deze in gewoontes. Zonder dat u erbij stil staat verandert u van een behulpzame buurman of buurvrouw in een mantelzorger.

Zorgen voor elkaar, waar ligt de grens?
De taak van een mantelzorger kan veel voldoening en energie geven maar het kan ook veel tijd en energie kosten. Het kan dan moeilijk zijn om waar nodig afstand te nemen en uw grenzen aan te geven. Met name als u bij elkaar in de straat woont of zelfs naast elkaar woont kan dit een echte uitdaging zijn. U bouwt immers een persoonlijke band op en gunt de ander de best mogelijke zorg.

Samen maken we het mogelijk
Ook als buurman of buurvrouw kunt u er niet op alle momenten zijn voor net dat stukje extra hulp. Onze thuishulp kan de oplossing zijn. Senior Service werkt samen hand in hand met mantelzorgers, de thuiszorg en andere welzijnsorganisaties. Onze medewerkers kunnen eenmalig of structureel hulp bieden zowel binnens- als buitenshuis. Zo kunt uw buurvrouw, vader of moeder langer thuis blijven wonen en blijft mantelzorg te overzien.

 

Over Senior Service
Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning, bijvoorbeeld naar een afspraak of een uitstapje naar een favoriete plek. Zo is de drempel om naar buiten te gaan lager en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer vitaal blijft. Vraag nu een brochure aan voor meer informatie of direct een kennismakingsgesprek. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende