De kinderen van: herkenbare situaties voor mensen uit een groot gezin

De meeste huishoudens in Nederland bestaan tegenwoordig uit een- of twee oudergezinnen met gemiddeld 2 kinderen. Maar dit was vroeger wel anders, gezinnen met 10 of soms zelfs meer dan 10 kinderen waren juist heel gewoon. Zo’n groot gezin brengt natuurlijk vele voor én nadelen met zich. Wij kijken samen met u naar een aantal herkenbare situaties voor mensen uit een groot gezin. 

Vele handen maken licht werk
Binnen een groot gezin draagt iedereen zijn of haar steentje bij, van jong tot oud. Vele handen maken immers licht werk. Zo helpen de oudere kinderen vaak mee bij huishoudelijke taken als koken of schoonmaken. Maar daarnaast nemen zij ook een stukje zorg op zich voor hun broertjes of zusjes, bijvoorbeeld bij het ophalen van een broertje of zusje uit school. 

De jonge kinderen hebben, net zoals hun broers en zussen, hun eigen taken binnen het gezin. Zo helpen ze thuis met opruimen, afwassen, het dekken van de tafel of lopen ze even voor hun moeder naar de brievenbus. Wanneer de oudsten het huis uit zijn nemen zij de taken van hun broer of zus over. Zo leert men in een groot gezin al snel om zelfstandig te zijn en taken of verantwoordelijkheden op zich te nemen. 

Op straat worden jullie herken als ''de kinderen van ...”

Samen spelen, samen delen
Wanneer u onderdeel bent (geweest) van een groot gezin weet u als geen ander hoe het is om te moeten delen. Kleding die voor uw broer of zus te klein is geworden, wordt doorgegeven aan de volgende in het rijtje. Hetzelfde geldt voor speelgoed, (rol)schaatsen, fietsen, boeken of schoenen. Maar naast kleding en speelgoed deelt u ook vaak ook een slaapkamer met uw broer of zus. Dit kan uiteraard erg gezellig zijn maar tegelijkertijd bent u nooit écht even alleen. Maar ook dat is voor de meeste gezinsleden geen probleem, u weet immers niet beter. 

”Dat is er zeker eentje van de familie …”
Herkenbaar? Met name de jongste leden van het gezin zullen dit vaak horen, bijvoorbeeld wanneer ze naar school gaan. Oudere broers en zussen zetten de toon voor hun broertjes of zusjes en op straat worden jullie herkend als ”de kinderen van”. Een groot gezin valt namelijk niet alleen op, maar bouwt ook een bepaalde reputatie op. Zo wordt u zelfs op latere leeftijd nog wel eens herkent als ”één van de familie …” wanneer u zich aan iemand voorstelt. 

 

Kunt u zich nog meer herkenbare situaties voor mensen uit een groot gezin herinneren? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

 


Over Senior Service
Senior Service biedt overal in Nederland ondersteuning, zowel thuis als in zorginstellingen. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen voor meer informatie of een brochure aanvragen. Daarnaast vinden wij het ook altijd prettig om persoonlijk kennis met u te maken via een kennismakingsgesprek, zie hiervoor onze contactpagina.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende