Individuele Meerzorgregeling, hoe gaat dat in zijn werk?

Soms biedt het best passende zorgprofiel te weinig mogelijkheden om de zorg te krijgen die daadwerkelijk nodig is. In dergelijke gevallen kan de regeling Meerzorg binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) een oplossing voor u zijn. Wat deze regeling inhoudt leest u hier.

Wat houdt deze regeling precies in?
Er zijn twee varianten, individueel of Meerzorg voor een groep (groepsmeerzorg). Meer over de groepsmeerzorgregeling vindt u hier. Wanneer er sprake is van een Wlz-indicatie, dan is bekend hoeveel uur zorg u kunt ontvangen. Wanneer deze gestelde indicatie niet toereikend is, kunt u proberen in aanmerking te komen voor de individuele Meerzorgregeling. Meerzorg is extra zorg die beschikbaar wordt gesteld boven op de reeds gestelde indicatie.

Meer aandacht voor een patiënt zorgt voor meer rust en zingeving.”

Wat kan de Meerzorgregeling voor u betekenen?
Door tijdelijk of langdurig extra zorgmomenten in te plannen kan de kwaliteit van het leven verbeterd worden. Meer rustmomenten en ontspanning voor de mantelzorger zorgen ervoor dat deze de verzorging langer vol kan houden.  Inzet van extra zorguren wordt na overleg met betrokkenen en afhankelijk van de situatie vastgesteld door het zorgkantoor.

Wat zijn de vereisten om gebruik te maken van deze regeling?
In sommige gevallen is er (tijdelijk) meer zorg nodig dan in de zorgindicatie is vastgesteld, hiervoor kan dan Meerzorg worden aangevraagd. U kunt dit aanvragen als u aan de volgende eisen voldoet:

  • Er is sprake van een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische aandoening;
  • De zorg kan niet (gedeeltelijk) overgenomen worden door een partner of familie;
  • Het betreft een indicatiebesluit met een van deze zorgprofielen;
  • U heeft minstens 25% meer zorg nodig dan het afgegeven zorgprofiel u biedt.

 

Hoe kunt u de individuele Meerzorgregeling aanvragen?
Via de Rekenhulp_Meerzorg_2019  kunt u kijken of u in aanmerking komt voor de Meerzorgregeling. Als dat het geval is kunt u via het zorgkantoor de Meerzorg aanvragen. Wanneer er een aanvraag is ingediend wordt op het zorgkantoor allereerst getoetst of aan bovenstaande voorwaarden voldaan wordt. Hiervoor heeft het zorgkantoor maximaal 6 weken de tijd. Indien er aan de voorwaarden wordt voldaan, bepalen zij hoeveel geld er beschikbaar komt en wat de looptijd hiervan is.

Over Senior Service
Heeft u of uw naaste meer zorg nodig dan in de zorgindicatie is vastgesteld? Vraag dan nu Meerzorg aan. Bij toekenning kan Senior Service u een vaste thuishulp bieden in de thuissituatie. Wilt u meer informatie over onze ondersteuning, vraag dan een brochure aan of neem telefonisch contact met ons op via 0800 – 1969.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende