Koetjes en kalfjes: 7 verfrissende gespreksonderwerpen tijdens de coronacrisis

Het coronavirus (ookwel COVID-19) is heden ten dage hét onderwerp van gesprek. Logisch ook, we spreken immers van een pandemie die een enorme impact heeft op ons dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om met elkaar het gesprek aan te blijven gaan over de gevolgen van het coronavirus. Maar soms is het ook fijn om juist even over koetjes en kalfjes te kunnen praten. Wij reiken u daarom een aantal verfrissende gespreksonderwerpen aan. Met wie gaat u over koetjes en kalfjes kletsen?

1.De wereld van alledag
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar vertelt u eens aan de ander wat u vandaag gedaan heeft. Heeft u bijvoorbeeld vaste rituelen ’s ochtends of kwam u een oude bekende tegen bij de supermarkt? Het zijn soms de kleine dingen in het leven die iedere dag weer anders maken. Mogelijk heeft u het gevoel in een dagelijkse sleur te zitten en niet veel te beleven. Hoe fijn kan het dan zijn om te horen hoe een ander zijn dag besteedt. Wie weet kunt u elkaar tips geven voor een leuke binnenactiviteit. Zo blijft u toch verbonden met elkaar.

2.Films en boeken
Heeft u onlangs een goed boek gelezen of een interessante film gezien? Deel het met elkaar! Zo kunt u elkaar kijk- en luistertips geven en hier een volgende keer op terugkomen en napraten. Mogelijk heeft u een gedeelde interesse in romans of detectives en heeft u dezelfde films en verhalen gezien of gelezen, hoe leuk is het dan om hier met elkaar over te kunnen praten? Wie weet is het wel een mooi begin van uw nieuwe leesclub!

3.Vroeger
Verhalen van vroeger blijven mooi om te delen. Herinneringen uit uw jeugd, bijzondere ervaringen of grappige gebeurtenissen… Er zitten er altijd een paar bij die het de moeite waard zijn om te vertellen. En wie weet heeft u meer met elkaar gemeen dan u zou denken. Vraagt u de ander bijvoorbeeld eens naar zijn of haar favoriete vakken vroeger op school. Welk eten hij of zij vroeger heel vies vond of welke spellen hij of zij speelde buiten op straat.

4.Reizen
Juist nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven kan het fijn zijn om te praten over oude vakantie’s of bijzondere plekken die u wel eens heeft bezocht. Vraagt u eens aan de ander wat zijn of haar mooiste reis ooit was. Of naar welke landen ze zijn geweest en hoe de cultuur en het eten daar was. Zo beeldt u zich samen in dat u weer even ergens anders bent dan in uw woonkamer. 

5.Huisdieren
Heeft u of de ander huisdieren? Dan is dit altijd een een goed onderwerp voor een vrolijk gesprek. Huisdieren worden door hun baasjes namelijk altijd gezien als onderdeel van het gezin. Zij hebben vaak dan ook een bijzondere band samen. Heeft u of de ander geen huisdier? Kijkt u dan eens of u het lievelingsdier van de ander kan raden en vraag hem of haar daarna of dit klopt. Zat u in de buurt? Waarom dacht u aan dit dier?  

6.Eten & drinken
We doen het allemaal dagelijks; eten en drinken. Vraagt u de ander eens wat zijn of haar lievelingseten is. Of vertel wat u vandaag gaat eten. Misschien kunnen jullie elkaar inspireren of kooktips en recepten uitwisselen. Zo heeft u meteen een leuke binnenactiviteit voor als u een keer even niks te doen heeft.

7.Hobby’s
Hobby’s…wie heeft ze niet? Vertelt u elkaar eens over uw hobby”s en interesses. Zo leert u elkaar beter kennen én doet u misschien nieuwe inspiratie op. U kunt bijvoorbeeld ook praten over hobby’s die u nog wel eens zou willen uitproberen, zoals kaarten maken, postzegels verzamelen of vogels spotten. 

Weet u nog een mooi gespreksonderwerp? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

Landelijke vrijwilligersactie: (beeld)bellen met bewoners van verpleeghuizen
Om eenzaamheid in verpleeghuizen tijdens de coronacrisis tegen te gaan heeft Senior Service al haar 800 medewerkers opgeroepen om vrijwillig mee te doen aan een landelijke actie. Samen bellen of beeldbellen we met ouderen in verpleeghuizen door heel Nederland. De aanmeldingen van onze medewerkers stromen binnen. Senior Service is nu op zoek naar verpleeghuizen die extra aandacht en contact willen voor bewoners. Zij kunnen zich hier aanmelden voor deze actie. 

Meer over Senior Service
Senior Service biedt overal in Nederland ondersteuning, zowel thuis als in zorginstellingen. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen voor meer informatie of een brochure aanvragen. Daarnaast vinden wij het ook altijd prettig om persoonlijk kennis met u te maken via een kennismakingsgesprek, zie hiervoor onze contactpagina.

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende