Mode van toen en nu: Broekklemmen, haarbanden en gekleurde trainingspakken.

Kleding was van oorsprong bedoelt ter bescherming tegen de regen en kou. Het was dus vooral belangrijk dat kleding praktisch was, u moest erin kunnen werken. Tegenwoordig heeft kleding niet zozeer een praktische functie meer, wat u draagt wordt bepaald door wat u mooi vindt of wat in de mode is. Ons beeld van mode is door de jaren heen sterk veranderd. Wat eerst ”hip en trendy” was is nu veranderd in saai of ouderwets. Maar opvallend genoeg komen veel modetrends van vroeger nu weer terug. Ook het schoonheidsideaal veranderde nogal eens en dit was terug te zien in de kleding. Hieronder nemen wij u mee in de mode van de afgelopen jaren.

Jaren 20
De mode in de jaren 20 kenmerkt zich door haar rebelse karakter. De eerste wereldoorlog was immers voorbij en daarom ging men zich afzetten tegen de regels. Vrouwen  stapten van de zwarte maillot over op de huidskleurige panty’s en de rokken werden korter want er moest gedanst kunnen worden.

Wat betreft de herenmode veranderde er niet veel. Mannen droegen nog altijd een geklede jas met een (hoge) hoed. Wel werden de jassen wat korter en de broekspijpen wijder met een scherpe vouw. Deze wijde pijpen zorgde wel voor ongelukken, veel mannen gingen een broekklem gebruiken om te voorkomen dat hun broekspijp tussen de fietsketting kwam. Overigens was het niet gek in deze tijd als een man felle kleuren droeg. Jongens droegen een plusfour, ook wel een aardappelbroek genoemd.

Jaren 30
In tegenstelling tot de jaren 20 was de mode in de jaren 30 veel vrouwelijker. Zo mocht de taille weer gezien worden, werden de rokken weer langer en gingen veel vrouwen handschoenen en hoedjes of haarbanden dragen. In de late jaren 30/40 kwamen er ook steeds meer jurken met pofmouwen. De mannen begonnen zich ook beter te kleden. Dit was terug te zien in de getailleerde pakken met schoudervulling, het figuur mocht gezien worden. Daarnaast droegen veel mannen ook een fedora hoed die dan half over één oog hing.

 

Jaren 40
Door de tweede oorlog was er in ons land een grote schaarste aan textiel. Veel mensen maakten daarom zelf hun kleding. Kledingstukken werden met name hergebruikt of uit elkaar gehaald en gekeerd. Vrouwen droegen in deze periode meestal een klein hoedje, een jasje met vierkante schouders en een knielange rok. Naast rokken droegen veel vrouwen ook voor het eerst pantalons omdat er geen kousen waren. Om hun outfit toch een beetje op te kunnen fleuren droegen ze hierbij lippenstift. Mannen droegen daarentegen alleen praktische kleding om zich te beschermen tegen het weer.

Jaren 50
De jaren 50 was het tijdperk waarin werkende vrouwen steeds meer kozen voor gemakkelijke kleding. Zo werd er naast de kokerrok nu ook de plooirok gedragen met een kort jasje of een wijde mantel. Populair was ook het dragen van bont. Meisjes droegen vaak een geruite, katoenen jurk met een wijde rok én een petticoat. Mannen droegen in deze tijd meestal een strak pak. Opvallend in deze periode is de verandering in kledingstijl onder jongeren. Zo was het voor jongens populair om een dunne stropdas te dragen bij een strakke broek. Meisjes droegen veelal een felgekleurde cirkelrok met een trui.

Jaren 60
Tijdens de jaren 60 droegen veel vrouwen een tuniek met een bloemetjespatroon en een bijpassende haarband. Felle kleuren en opvallende patronen waren razend populair en ook de mini-rok deed haar intrede. Mannen gingen voor de nóg strakkere broek en het dragen van een zijden sjaal hierbij was helemaal niet gek.

Jaren 70
Eén van de meest memorabele modetijdperken is toch wel die van de jaren 70. Met brede broekspijpen, felle kleuren, plateauzolen en hoog uitgesneden laarzen is het begin van de jaren 70 wel te omschrijven. Eind jaren 70 maakten de felle kleuren plaats voor basiskleuren als zwart,wit en grijs. Ook werden er eind jaren 70 veel broekpakken, trainingspakken en coltruien gedragen. Veel trends uit deze tijd zijn momenteel terug te zien bij jongeren.

Jaren 80
De modetrends van de eind jaren 70 zien we veelal terug in de jaren 80. De coltruien, trainingspakken en fluwelen v-hals t-shirts hangen nog altijd in de kast. Maar halverwege de jaren 80 kwam hier verandering in, de felle kleuren kwamen weer terug en deze werden gecombineerd met de meest opmerkelijke accessoires. Het NEON-tijdperk was aangebroken: felgekleurde sieraden, zonnebrillen, hanenkammen en een goede laag make-up waren hier onderdeel van.

Jaren 90
In de jaren 90 was vrijwel elk kledingstuk verkrijgbaar in spijkerstof. De strakke kleding uit de jaren 80 werd omgeruild voor wijde kleding en tenzij u van grunge-mode hield droeg u nog altijd diverse opvallende kleuren. Jongens droegen in deze tijd met name grote spijkerbroeken en een trui,t-shirt of jas van een Amerikaanse sportclub. De meiden droegen een naveltrui en dr. Martens schoenen, ook deze zijn nu veel terug te zien in het straatbeeld.

Jaren 00
In de jaren 00 ging men juist weer van de wijde broeken naar de strakke ”skinny jeans”, tot ongenoegen van de oudere generatie. Daarnaast waren leggings en legerprints helemaal in, droegen de mannen leren jassen en namen steeds meer mensen een tatoeage. Toch werden de jaren 80 en 90 niet helemaal vergeten: de accessoires werden gecombineerd met grote riemen en petjes, de minirokjes en colberts waren nog van spijkerstof en de felgekleurde trainingspakken hingen ook nog in de kast.

Over nostalgie en een thuishulp van Senior Service
Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning, bijvoorbeeld tijdens een ontspannen middag buiten de deur of gezellig herinneringen ophalen met foto’s en gebeurtenissen van vroeger.
Zo is er naast de noodzakelijke ondersteuning altijd ruimte voor leuke activiteiten en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer kwiek en vitaal blijft. Vraag nu een brochure aan voor meer informatie of direct een kennismakingsgesprek. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende