Seizoensgroenten: ”Wat eten we vanavond?”

Ieder seizoen heeft ze; haar eigen groenten en fruit! Het eten van seizoensgroenten en seizoensfruit is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor het milieu. Seizoensgroenten en fruit zijn namelijk producten die in een bepaald seizoen geoogst worden op Nederlandse grond. Door voor deze producten te kiezen wordt het milieu minder belast. Producten hoeven immers niet geïmporteerd te worden vanuit het buitenland of gekweekt te worden in een verwarmde kas. Beter voor het milieu, uw portemonnee en voor uw eigen gezondheid. Wilt u weten welke seizoensgroenten horen bij de herfst en welke gerechten u hiermee kunt maken? U leest het hier.

Herfst
In de maanden oktober, november en december staan de volgende groenten op de seizoenslijst:

 • Aardpeer, Andijvie
 • Bosui, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli
 • Chinese Kool
 • IJsbergsla
 • Knolselderij, Koolraap, Kropsla
 • Paksoi, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei
 • Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radicchio, Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Rucola
 • Savooie/groene kool, Schorseneren, Snijboon, Spitskool, Spruitjes
 • Tomaat, Trostomaat
 • Ui
 • Veldsla, Venkelknol, Vleestomaat
 • Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen

 

Hoe haal ik ze in huis?
Boodschappen doen is voor de één een festiviteit maar voor de ander een beproeving. Heeft u even geen zin om naar de supermarkt te gaan of beschikt u niet (meer) over deze mogelijkheid? Dan zijn er ook andere manieren om uw boodschappen in huis te halen. In ons blog over boodschappenhulp kijken wij samen met u naar 4 verschillende manieren om uw boodschappen te doen.

Wat eten we vanavond?
Een dagelijks terugkerende vraag bij u thuis is waarschijnlijk:”Wat eten we vanavond?”. Voor een makkelijk, snel en heerlijk herfstgerecht zou u bijvoorbeeld pompoensoep kunnen maken. Met haar mooie oranje, herfstachtige kleur is dit gerecht  vol van smaak én naar eigen stijl te bereiden. Zo kunt u bijvoorbeeld een topping van gehakte ongezouten notenmix toevoegen. U kunt de soep uiteraard ook bereiden en hierna invriezen, zodat u de soep op een ander moment kunt opeten.

Heeft u wat meer tijd en wilt u eens uitgebreid koken? Kiest u dan voor de hartige plaattaart met herfstgroenten en honing. Diverse seizoensgroenten komen hier samen en zorgen voor een kleurrijk en ovenheerlijk gerecht op tafel.

Voor een heerlijk nagerecht kunt u ook gebruik maken van seizoensfruit. Zo kunt u bijvoorbeeld een peer halveren en deze een paar minuten grillen in een (grill)pan. Hierna doet u een schep Griekse yoghurt over de gegrilde peren heen, strooit u hier nog wat pistachenoten of koekkruimels overheen en voila!

Samen koken
Koken kan voor veel mensen een feestje zijn. Zo bent u even lekker bezig met uw handen en kunt u vervolgens genieten van uw eigen creatie. Het is nog leuker natuurlijk als u samen met iemand kunt koken. Vraagt u bijvoorbeeld eens aan familieleden, vrienden of buren of zij het leuk vinden om samen een gerecht te koken. Dit geeft u meteen de gelegenheid om hierna, onder het genot van uw zelfgemaakte gerecht, even bij te kletsen of elkaar beter te leren kennen.

Zou u graag samen met iemand boodschappen willen doen en/of samen willen koken maar is niemand in uw omgeving beschikbaar? Dan kan een vaste of tijdelijke thuishulp van Senior Service uitkomst bieden. Een thuishulp kunt u extra ondersteuning en persoonlijke aandacht bieden. Veel cliënten schakelen onze hulp niet alleen voor de boodschappen in, maar beschouwen deze tijd echt als een middagje buiten de deur. Gezellig samen op pad, het zware werk aan de thuishulp overlaten en tot slot een kopje koffie drinken op uw favoriete plek. Eenmaal thuisgekomen zorgt onze thuishulp dat de boodschappen worden uitgepakt. Hierna kunnen jullie samen koken en eten.

Kooktips
Voor meer kooktips en inspiratie kunt u verschillende herstrecepten uitproberen. Heeft u zelf een goede kooktip of kent u een heerlijk herfstrecept? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

 

Over koken en een vaste of tijdelijke thuishulp van Senior Service
Een vaste of tijdelijke thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning en persoonlijke aandacht, bijvoorbeeld met boodschappen doen of hulp in en om het huis. Zo is de drempel om naar buiten te gaan lager en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer vitaal blijft. Heeft u specifieke vragen over bepaalde diensten? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 – 1969 . Voor meer informatie kunt u ook
een brochure of direct een kennismakingsgesprek aanvragen. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende