Zorgverzekeraars en vergoedingen voor ‘Vervangende Mantelzorg’ in 2019

Het onderwerp mantelzorg speelt voor iedereen, zo ook voor zorgverzekeraars. In dit artikel leggen we in het kort uit wat de laatste ontwikkelingen zijn bij zorgverzekeraars en wat er wel en niet vergoed wordt.

Vervangende mantelzorg
Sinds 2017 valt het op dat zorgverzekeraars in hun communicatie steeds meer praten over ‘Vervangende mantelzorg’. Rond de maand november zijn er diverse spotjes op televisie te zien en stimuleren zorgverzekeraars mensen om over te stappen of een aanvullende verzekering af te sluiten. Senior Service ziet het als een positieve ontwikkeling dat zorgverzekeraars met het onderwerp bezig zijn. Wel mag het aanbod wat ons betreft een stuk transparanter, zodat verzekerden goed weten waar ze aan toe zijn.

De huidige situatie
Stichting Handen in Huis levert vrijwilligers die tijdelijk de taken overnemen van mantelzorgers. 95% van alle zorgverzekeraars werkt op dit moment nog exclusief samen met Stichting Handen in Huis. Besluit u zich aanvullend te willen verzekeren voor vervangende mantelzorg? Lees dan eerst goed of de voorwaarden van uw zorgverzekeraar, en in bijna alle gevallen Stichting Handen in Huis, passen bij uw behoeften.

Enkele voorwaarden van Stichting Handen in Huis:

– Vervanging voor minimaal 3 aaneengesloten dagen, 2 nachten.

– De mantelzorger mag in deze periode niet aanwezig zijn, de vrijwilliger neemt de volledige zorg over.

– De aanmeldperiode voor de eerste keer is 8-10 weken.

– Handen in Huis biedt 24-uurs zorg, tijdelijke vervanging voor enkele uren is niet mogelijk.

 

Wie vergoedt Senior Service?
Zorgverzekeraars ONVZ,VvAA en PNO Zorg bieden een budget voor vervangende mantelzorg variërend van € 800,- tot € 2.500 ,- per kalenderjaar. De hoogte van het budget is afhankelijk de verzekering die wordt afgesloten. Aangezien het over een aanvullende verzekering gaat, is er geen sprake van een eigen risico of bijdrage. Wel zoekt u eerst naar een oplossing bij het Wmo-loket van uw gemeente. Heeft u geen recht op hulp van de gemeente? En heeft de mantelzorger 3 maanden of langer minimaal 8 uur per week mantelzorg gegeven? Dan kan de ZorgConsulent tijdelijke vervanging regelen via Senior Service of een andere aanbieder bij u in de regio.

Heeft u vragen over vergoedingen voor vervangende mantelzorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of bekijk hier het overzicht. Heeft u andere vragen over thuishulp van Senior Service? Vraag dan gerust een brochure aan, bel 0800 – 1969 of mail ons.

 

Volg ons en praat mee over mantelzorg

done!

Ja, neem contact met mij op:

Deel dit artikel met een bekende