Terug naar overzicht
13 feb

Mantelzorg

Hoe wordt vervangende mantelzorg gefinancierd? Alles wat u moet weten

Vader en zoon

Er zijn in Nederland ruim 5 miljoen mantelzorgers. Uit gesprekken die onze cliëntenadviseurs dagelijks voeren, blijkt dat niet iedereen zichzelf als mantelzorger ziet. U bent een mantelzorger als u zorg en ondersteuning biedt aan een dierbare, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, beperking of ouderdom. Dit kan zowel bij de persoon thuis zijn, als in een verzorgingshuis. Ook professionals zoals verzorgenden en verpleegkundigen kunnen mantelzorg verlenen.

Overbelasting bij mantelzorgers is helaas een veelvoorkomend probleem. Gelukkig zijn er manieren waarop iemand anders, of een professionele thuishulporganisatie, de hulp tijdelijk over kan nemen. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. In veel gevallen wordt deze zorg nog (deels) vergoed ook. Bij Senior Service geloven we dat iedereen het recht heeft om op hun vertrouwde plek te blijven wonen en liefdevolle zorg te ontvangen. Daarom willen we u helpen bij het vinden van de juiste financieringsmogelijkheden voor vervangende mantelzorg.

Het Persoonsgebonden Budget (pgb)

Een van de meest bekende financieringsmogelijkheden voor vervangende mantelzorg is het Persoonsgebonden Budget (pgb). Dit is een bedrag dat door de gemeente wordt uitgekeerd aan mensen die zorg nodig hebben. Het bedrag kan gebruikt worden om professionele hulp in te huren, zoals een thuishulp van Senior Service. Op deze pagina kunt u meer te weten komen over het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget. 

Vergoedingen zorgverzekeraars

Tegenwoordig zijn er veel zorgverzekeraars die 'Vervangende Mantelzorg' vergoeden. Dit is een vorm van zorg die wordt geboden aan mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om hun eigen verzorging te doen, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of herstellende zijn van een operatie. Deze vervanging kan worden aangevraagd door zowel de hulpbehoevende zelf, als de mantelzorger. Een compleet overzicht van de zorgverzekeraars die de diensten van Senior Service vergoeden vindt u hier

Belastingaftrek

Daarnaast is het ook mogelijk om vervangende mantelzorg particulier te betalen. In eerste instantie betaalt u de factuur zelf, maar bij de belastingaangifte kan de vervangende mantelzorg opgegeven worden als aftrekpost. De kosten worden dus afgetrokken van uw belastbaar inkomen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Dit kan een besparing van 50% betekenen. Meer hierover leest u hier

We hopen dat deze informatie u helpt bij het vinden van de juiste financieringsmogelijkheden voor vervangende mantelzorg. Mocht u nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het aanvragen van financiering, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze cliëntenadviseurs en pgb-specialisten helpen u graag verder.

Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.