Zorgpremie en mantelzorg vergoeding in 2020: overstappen of toch niet?

Iedereen die in Nederland woont en werkt betaalt een zorgpremie. Dit is een vast bedrag dat u maandelijks betaalt aan uw zorgverzekering. In Nederland bent u namelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. De inhoud van deze basisverzekering word jaarlijks door de overheid vastgesteld en is dus voor iedereen hetzelfde. Maar de hoogte van uw zorgpremie wordt bepaald door uw zorgverzekeraar, de gekozen zorgverzekering en de hoogte van uw eigen risico. Hierdoor verschillen de kosten per zorgverzekeraar en dan veranderen ook nog eens ieder jaar de zorgpremies. Bent u al op de hoogte van de nieuwe zorgpremies in 2020? Wij praten u bij.

Prinsjesdag
Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet dat de zorgpremies gemiddeld met 3 euro zouden stijgen. Ook maakte zij bekend dat het eigen risico niet omhoog gaat maar op 385 euro blijft. Daarnaast zou de zorgtoeslag stijgen voor mensen met een lager inkomen.

Omhoog of omlaag?
De zorgpremies van 2020 zijn bekend. En ondanks dat het kabinet een stijging voorspelde van 3 euro zien we dat de premies gemiddeld ”slechts” 2,34 euro zijn gestegen. Opvallend genoeg zien we bij een aantal grote partijen juist een daling. Zo gaan klanten van CZ, VGZ, Nationale-Nederlanden Zorg en OHRA minder betalen.

Bij andere verzekeraars zoals Menzis gaat de zorgpremie wel omhoog. Vooral klanten van De Amersfoortse en Stad Holland Zorgverzekeraar gaan meer betalen, zo blijkt uit de cijfers. Voor een compleet overzicht van de veranderingen in de zorgpremies per zorgverzekeraar klikt u hier.

Een daling in uw zorgpremie maar toch meer betalen?
Dat kan, wanneer uw zorgpremie daalt is het mogelijk dat u toch nog hogere zorgkosten heeft. Dit komt doordat ongeveer twee derde van de verzekerde mensen in Nederland een collectieve zorgverzekering heeft. Dit is een verzekering die u met een groep mensen afsluit, bijvoorbeeld bij uw werk of sportvereniging. Voorheen kregen deze mensen korting op hun zorgpremie, de collectiviteitskorting. Maar deze korting wordt in 2020 gehalveerd van maximaal 10% naar 5%.

Mantelzorg vergoeding 2020
Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt een vergoeding aan voor mantelzorgers en/of mensen die mantelzorg ontvangen. Deze vergoeding wordt meestal gegeven vanuit een aanvullende verzekering. Er zijn vergoedingsmogelijkheden voor vervangende mantelzorg, een mantelzorgmakelaar of mantelzorgcursussen. Om recht te hebben op een dergelijke vergoeding moet u vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze kunnen verschillen per zorgverzekeraar. Ook hebben veel zorgverzekeraars een samenwerking met een bepaalde stichting of organisatie. Hierdoor kunt u alleen bij deze partij vervangende mantelzorg regelen. Zo werken o.a. CZ, Achmea, Nationale Nederlanden en Menzis samen met de vrijwilligersorganisatie Handen in Huis. Senior Service zal op korte termijn een overzicht delen van zorgverzekeraars die ook onze thuishulp vergoeden. In ons artikel ‘Zorgverzekeraars en vergoedingen voor ‘Vervangende Mantelzorg’ in 2019, leest u welke zorgverzekeraars ons dit jaar vergoeden.

Overstappen of toch niet?
Elk jaar komt de vraag terug of u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk dat u kijkt naar uw persoonlijke zorgwensen en de zorg die u nodig denkt te hebben in 2020. Wanneer u dit in kaart heeft gebracht kunt u zorgverzekeraars gaan vergelijken. Zo kunt u een zorgverzekering kiezen die bij u past en die voor u het voordeligst is. Denkt u bijvoorbeeld in 2020 een hoortoestel of fysiotherapie nodig te hebben? Dan kan het voordelig zijn om naast uw basisverzekering een aanvullende verzekering te nemen. Laat u zich niet misleiden door de ”korting” die u krijgt bij een collectiviteitsverzekering. Er bestaat hierbij namelijk de mogelijkheid dat u zich onder- of juist oververzekerd. Hierdoor bent u nadeliger uit dan wanneer u een individuele polis afsluit die bij u past. Om een goede vergelijking te maken tussen alle zorgverzekeraars kunt u gebruik maken van diverse tools. U heeft uiterlijk tot 31 december 2019 om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Voor 31 januari 2020 moet u dan een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

 

Over Senior Service
Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning, bijvoorbeeld naar een afspraak of een uitstapje naar een favoriete plek. Zo is de drempel om naar buiten te gaan lager en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer vitaal blijft. Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op via 0800 – 1969 . Voor meer informatie kunt u ook een brochure of direct een kennismakingsgesprek aanvragen. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende