Dansen, muziek en dementie

GabyVisscher

Senior Service is altijd op zoek naar mooie verhalen, hoe kun je hier nu beter aan komen dan je eigen medewerkers aan het woord te laten?

Gaby is via een televisiespotje bij Senior Service terecht gekomen. Sinds 2 jaar biedt ze gezelschap en begeleidt cliënten met verschillende activiteiten. Waaronder het geven van dansoefeningen aan cliënten met dementie. Lees nu het inspirerende verhaal van Gaby.

Meer dan gezelschap alleen
Als medewerker bij Senior Service breng ik hoofdzakelijk bezoek aan senioren om hen gezelschap te brengen en te ondersteunen bij de maaltijden. Het geven van maaltijdondersteuning is niet alleen heel gezellig maar geeft ook veel voldoening, een gezonde maaltijd is de brandstof van ons allemaal.

Mijn ervaring in de ondersteuning aan ouderen heeft me geleerd dat, zolang er een goede klik is tussen de thuishulp en de cliënt, er gaandeweg vanzelf meer behoefte ontstaat om samen leuke dingen te ondernemen. Zo liggen mijn eigen interesses in de muziek, dans en kunst. Wanneer er op één van deze vlakken aansluiting is met een cliënt ontstaan er vaak bijzondere momenten.

Het is namelijk niet alleen fijn en goed voor de spieren en anatomie, het is ook goed voor ons brein.”

Samen bewegen
Vanuit mijn eigen ervaring heb ik mogen zien wat dans met senioren kan doen. Mijn oma deed nog dansoefeningen op haar 93ste, mijn liefde voor dans is mij dan ook met de paplepel ingegoten. Voor mij is het luisteren naar muziek en daarbij dansen vanzelfsprekend en dit heb ik inmiddels ook mogen ervaren bij veel senioren. Het is voor mij een mooie aanvulling op het werk dat ik voor Senior Service doe en daarnaast een gezonde activiteit wat bijdraagt aan het welzijn van senioren.

De organisatie Switch2Move heeft mij geholpen bewegingssessies samen te stellen. Zo geven zij door het hele land workshops aan mensen met een dansachtergrond. Daarnaast onderstreept Switch2Move de noodzaak van dansen in de zorg en bij patiënten met dementie. De afgelopen jaren is er tevens veel onderzoek gedaan naar bewegen op muziek bij dementie en hier wordt gelukkig ook steeds meer aandacht aan gegeven. Zo ook door Alzheimer Nederland die dit jaar het thema ‘Samen bewegen’ hebben gekozen. Het is namelijk niet alleen fijn en goed voor de spieren en anatomie, het is ook goed voor ons brein. Het vermindert gedragsproblemen en het verbetert de emotionele toestand en de sociale vaardigheden.

Afspeellijsten voor senioren
Bij het dansen is een veilige en rustige omgeving met zo weinig mogelijk ruis een pré. Soms is het lastig een rustige ruimte te vinden in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Uiteindelijk lukt het ook hier altijd wel om een geschikte plek te vinden, bijvoorbeeld op de eigen kamer.

Ik neem altijd mijn draadloze box, iPad of koptelefoon mee waarmee de muziek beluisterd kan worden. Op deze apparaten zijn diverse afspeellijsten aangemaakt met muziek die ouderen mooi vinden om te luisteren en op te dansen. Alzheimer Nederland heeft op Spotity overigens ook een aantal speellijsten gemaakt om het dansen en luisteren naar muziek voor mensen met Alzheimer te stimuleren.

Ook lichamelijk contact, in de vorm van het vasthouden van de handen, is steevast verbonden aan het dansen met senioren.”

Dansoefeningen voor senioren
Meestal begin ik samen met de cliënt aandachtig naar de muziek te luisteren en tevens een ontspannen sfeer te creëren. Veel ouderen vinden het spannend, omdat dansen iets is wat ze vaak lang niet hebben gedaan. Oogcontact is een belangrijke factor, een open vriendelijke blik geeft een gevoel van veiligheid.

Ook lichamelijk contact, in de vorm van het vasthouden van de handen, is steevast verbonden aan het dansen met senioren. We bewegen op het ritme van de muziek van kleine naar grote bewegingen, tot waar dit toelaatbaar is.

 

gabydansen

Beperkt bewegen
Veel senioren hebben het dansen ver achter zich gelaten, ze zijn bijvoorbeeld bang om te vallen. De dansbewegingen die ik uitvoer zijn stuk voor stuk eenvoudige bewegingen die ook in een (rol)stoel uitgevoerd kunnen worden. Ze zijn eenvoudig en kunnen zo klein en zo groot gemaakt worden als men zelf wil. Denk hierbij aan oefeningen voor stramme spieren tot grote cirkels maken met de armen, maar wel met aandacht en onder begeleiding van de juiste muziek. Ook voor mensen die niet meer kunnen staan is er een optie om bijvoorbeeld in de rolstoel te walsen op de muziek.

Dansen introduceren
Wanneer men geïnspireerd is geraakt en ook graag zou willen dansen adviseer ik om eerst samen muziek te luisteren. Ook het bekijken van filmpjes op YouTube op een tablet kan veel losmaken, door bijvoorbeeld te kijken naar de Weense wals. Dit is een goed begin en zorgt vaak al voor de eerste bewegingen.

Over Senior Service
Een thuishulp van Senior Service biedt senioren binnens- en buitenshuis extra ondersteuning. Zo ook in verzorgingshuizen of in revalidatiecentra. Bijvoorbeeld door gezelschap te bieden, samen naar muziek te luisteren of te dansen. Meer weten? Vraag nu een brochure aan voor meer informatie of neem telefonisch contact met ons op.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende