Medewerkers Senior Service aan het woord

 

IMG_3153-2-min 2.0

Wat beweegt de medewerkers die voor Senior Service actief zijn? Dagelijks zijn er in het hele land vele medewerkers via Senior Service aan de slag. Zij ondersteunen ouderen met hun algemene dagelijkse zaken, rijden met hen mee naar een doktersafspraak, gaan boodschappen doen, een rondje wandelen of maken een lekkere verse warme maaltijd klaar. Er zijn ook medewerkers die zich opgeven om tijdens de nachten te ondersteunen. Hoe ervaart men dat eigenlijk?

“Thuis zitten is niets voor mij”

“Toen ik met 56 jaar vervoegd met pensioen mocht had ik, naast de zorg voor mijn kleinkinderen, nog veel tijd over. Mijn (schoon)ouders waren er niet meer en thuis zitten is niets voor mij, maar ik wist niet goed wat ik kon gaan doen. Ik was immers met pensioen en wilde niet te veel verplichtingen. Toen ik Senior Service tegenkwam heb ik me aangemeld en werd vervolgens na een uitgebreide screening aangenomen. Op dat moment was er nog niet direct een zorgvraag bij mij in de buurt die ik kon beantwoorden.

Al snel werd ik toch gebeld door de coördinator van de regio waarin ik woon. Een dame had een aantal dagen in het ziekenhuis gelegen en durfde niet meer alleen in haar eigen woning te slapen. Kort daarvoor was haar partner, na 55 jaar getrouwd geweest te zijn, overleden. Mevrouw was angstig en vooral de late avond viel haar zwaar, haar partner was een echt avondmens.

De eerste twee nachten zijn haar dochters tijdens de avond en nacht bij haar gebleven. Beide dochters hebben een baan en een gezin en gaven aan dit niet structureel te kunnen blijven doen. Daarom hebben zij zich op internet georiënteerd en zijn toen bij Senior Service terechtgekomen. Na de twee nachten die de dochters hebben opgevangen ben ik in de avond en nacht bij mevrouw geweest.

Ik kan me voorstellen dat het slapen bij iemand anders niet het eerste is waar men aan denkt wanneer er ondersteuning aan ouderen wordt geboden, maar ik vind het bijzonder. Doordat je bij iemand slaapt bouw je veel sneller een bijzondere en pure band met deze persoon op. In de avond drinken we samen nog een lekker kopje warme melk of thee en in de ochtend maak ik altijd een heerlijk ontbijtje voor haar klaar met heerlijk fruit voor de vitamines. Daarna kan ik met een voldaan gevoel aan mijn dag beginnen”.

“Er zit nog zoveel moois in senioren”

“Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als verpleegkundige maar toen de kinderen kwamen ben ik mijn partner gaan helpen met zijn eigen zaak. Dit bood mij de flexibiliteit die ik op dat moment nodig had. Toch kriebelde het altijd en ben ik toen de kinderen groter waren weer aan de slag gegaan als verpleegkundige. Tijdens mijn werk kwam ik veel in aanraking met senioren. Het bijzondere aan senioren is het verhaal dat ze met zich meebrengen, ze hebben allemaal al zo veel meegemaakt, daar ben ik altijd weer van onder de indruk.

De verhalen van senioren vind ik zo mooi, maar tijdens mijn werk als verpleegkundige kwam ik steeds minder toe aan de persoonlijke aandacht en dat ging mij tegenstaan. Ik ben toen op zoek gegaan naar werk waar ik meer voldoening uit kan halen, wat mij gelukkig maakt en waarmee ik anderen ook gelukkiger kan maken.

Er zijn mooie vrijwilligersorganisaties waar ik me bij heb aangemeld en weleens ouderen een leuke middag heb bezorgd. Maar het contact en de persoonlijke band met hen bleef uit. Omdat dit op vrijwillige basis was, zat er weinig regelmaat in. Ik ben toen verder op zoek gegaan en vond een vacature bij Senior Service. Sindsdien ben ik twee keer per week bij mevrouw Smit en vervoer ik, wanneer dit nodig is, senioren die een afspraak hebben met bijvoorbeeld een arts.

Mevrouw Smit bezoek ik nu sinds 2 jaar structureel. In het begin nam zij 2 x per maand diensten af bij Senior Service,  maar omdat haar dementie langzaam verergert,  is dit uitgebreid naar twee maal per week. Ik help haar met de dagelijkse bezigheden en probeer haar te activeren door zo veel mogelijk zelf te doen. Op woensdagochtend gaan we altijd samen naar de markt zodat ze ook een wandeling maakt en nemen we verse vis, brood en kaas mee. De rest van de boodschappen wordt wekelijks verzorgd door haar schoondochter.

Met mevrouw Smit en haar familie heb ik inmiddels een uitstekende band opgebouwd. Ik breng hen op de hoogte van wat we samen hebben gedaan en hoe haar gemoedstoestand die dag was. Wanneer ze daar behoefte aan heeft, kijken me samen naar foto’s van vroeger en soms bezoeken we een museum of park om te genieten van de natuur en het weer. Doordat we samen naar foto’s kijken vertelt mevrouw Smit mooie en bijzondere verhalen van vroeger en zie ik dat ze weer helemaal opleeft. Dat geeft mij zo’n warm en fijn gevoel, want er zit nog zo veel moois in senioren”.

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende