Maakt een schoonmaak(st)er ons gelukkiger?

16323-an-african-american-woman-cleaning-a-window-pv 2.0

In 2014 gaven ruim vier miljoen mensen mantelzorg (33% van de volwassen Nederlanders) waarvan ruim 75% hier voldoening uit haalt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer een mantelzorger drie uur per week spendeert aan mantelzorg, dit een geluksgevoel creëert. Is dit acht uur of meer? Dan heeft het vaker een averechts effect.
We zijn in onze 24-uurs maatschappij ontzettend druk met werk, sport, (schoolgaande) kinderen en zorg voor ouders. Onze vrije tijd lijkt steeds minder te worden en de druk op de gemiddelde persoon neemt juist alleen maar toe. Hoe komt het dan toch dat we het over het algemeen lastig vinden om geld uit te geven aan betaalde hulp?

Tijdbesparende diensten voor miljonairs
Uit onderzoek dat is gedaan in Amerika, Canada, Nederland en Denemarken blijkt dat, ook wanneer we het ons gemakkelijk kunnen permitteren, we het nog steeds moeilijk vinden om te betalen voor tijdbesparende diensten. In het onderzoek zijn ruim achthonderd miljonairs ondervraagd. Slechts de helft gaf aan geld uit te geven aan een tuinman, schoonmaakster of boodschappendienst. Eén van de oorzaken hiervan was dat relatief veel vrouwen zich nog verplicht voelen om zorg te dragen voor het huishouden.

Geluksmomentje
Hetzelfde onderzoek toont ook aan dat wanneer we geld uitgeven aan diensten die meer vrije tijd creëren, ons een geluksgevoel geven. Volgens de sociaal psychologen die het onderzoek uitvoerden, staat de constante tijdsdruk die we ervaren ons qua geluk in de weg. Wanneer we ervoor kiezen om bijvoorbeeld een schoonmaakster in te zetten, dan vermindert dat stressgevoelens. Het gevolg hiervan is dat u de dag meer tevreden ervaart.

frog-1073427_960_720 2.0

Luxueus
Voor het onderzoek in de vier verschillende landen zijn zowel minderbedeelden als miljonairs ondervraagd. Uiteindelijk bleek dat voor iedereen hetzelfde gold, wanneer men gebruik maakte van tijdbesparende diensten was men gelukkiger. Daarom volgen hier drie tips om tijd te kunnen besparen:

• Neem een schoonmaak(st)er. Weinig budget? U kunt ook één keer per maand iemand laten schoonmaken die u helpt bij de grotere klussen in en om huis.
• Bent u mantelzorger? Schakel Senior Service in, zodat u samen leuke dingen kunt ondernemen in plaats van alleen de was draaien of snel nog even boodschappen voor uw moeder doen.
• Laat boodschappen klaarzetten óf bezorgen via een supermarkt, dit bespaart een hoop tijd en impulsaankopen.
• Kies voor een andere ondersteunende dienst die u tijd kan besparen.

 

Wat zou u dagelijks veel tijd kunnen besparen? Laat hieronder uw reactie achter.

Bron: ad.nlhg

 

 • C Schotman Kuijper
  Geplaatst op 11:17h, 02 oktober

  Ik heb twee uur in de week huishoudelijke hulp en dat gaat heel goed.
  Wat de artsen nu vragen is, of je een begeleider mee wil nemen naar de afspraken.
  Heeft senior service een dergelijke service??
  Dan wil ik daar graag gebruik van maken.

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende