Traplopen vergroot uw wereld

staircase-1590582_960_720 2.0

Hoe kan traplopen uw wereld vergroten? Iedere ochtend, al zeventien jaar lang, presenteert Olga ‘de optimist’ stralend het programma Nederland in beweging. Haar boodschap: bewegen is hartstikke lekker voor u.

Voorheen was de richtlijn voor gezond bewegen 30 minuten per dag verdeeld over vijf dagen in de week. Sinds kort is er een nieuwe richtlijn: Gezond Bewegen. De richtlijn geeft aan dat honderdvijftig minuten per week bewegen inderdaad goed is. Het verschil is dat u dit niet meer hoeft te verdelen over vijf dagen, maar een aantal dagen in de week ook goed is. Olga vertelt in het interview bij Radio 1 dat extra krachttraining en botversterkende oefeningen ook heel belangrijk zijn.

Ode aan het traplopen

Traplopen is de activiteit dat aan alle aanbevelingen van de gezondheidsraad voldoet. U traint hierbij zowel uw beenspieren als uw houdingspieren. Het traplopen is ook nog eens goed voor uw botten, omdat u tegen de zwaartekracht in traint. U heeft al wat beweging door een paar keer per dag de trap op en af te lopen. Veel senioren vermijden traplopen het liefst, terwijl dit volgens Olga juist het allerlaatste is wat we op moeten geven. Zo zegt ze: “Blijf traplopen om je leefomgeving groot en ruim te houden. Traplopen vergroot je wereld.” Overigens geeft Olga aan dat liften in zorginstellingen op de achtergrond moeten staan en trappen prominent aanwezig zouden moeten zijn.

Wat beweegt jou?

Wilt u meer weten over het belang van beweging volgens Olga? Zij heeft een speciaal boek uitgebracht over bewegen: Wat beweegt jou? Al de nieuwe aanbevelingen staan hier ook in beschreven.

Bekijk hier de radio-uitzending terug voor Radio 1.

 • Vera Trstenjak
  Geplaatst op 02:01h, 14 september

  Een geweldig artikel,

  Ik ben Gespecialiseerde Thuisbegeleider en stimuleer mense te bewegen, tijdens een wandeling praten wij ook bij, dat zijn twee vliegen in een klap. Tegelijkertijd bevorderd ook de mentale gezonheid..

 • Trudie Jarec
  Geplaatst op 22:43h, 02 oktober

  Hier een reactie van mij client die was er niet zo over te spreken over dat traplopen vooral als het lopen al helemaal niet zo soepeltjes meer gaat snel je evenwicht verliezen etc. Hier mee kan je snel van de trap afvallen dat is toch niet de bedoeling?

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende