[ssba-buttons]

Werkgevers en werknemers gebaat bij structurele mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers kunnen niet nog meer zorgtaken op zich nemen, schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het FD. Zowel werkgevers als werkende mantelzorgers zijn gebaat bij structurele mantelzorgondersteuning. Dat is de conclusie van een aansluitend onderzoek bij Senior Service. Hieruit blijkt dat er elk jaar meer dan tweeënzestigduizend werkzame personen ziek worden vanwege overbelasting bij mantelzorg.

 

Gezond personeel en kostenbesparing.

In Nederland combineert één op de zes werknemers betaald werk met mantelzorg. Meer dan tweeënzestigduizend personen van deze groep wordt ziek door mantelzorg. Dit kost werkgevers ruim € 165 miljoen op jaarbasis aan directe kosten. Een werkgever kan dit voorkomen door flexibeler te zijn en werknemers de optie te bieden om een dienstverlener in te schakelen om de druk te verlichten. Senior Service heeft berekend dat, wanneer werkgevers betaalde mantelzorgondersteuning vergoeden aan hun werknemers, de kosten van verzuim tot 58% dalen. Nederland loopt in vergelijking met het buitenland achter in de acceptatie van betaalde mantelzorg, oftewel particuliere dienstverlening in en om huis. De politiek en brandorganisaties blijven vertrouwen op vrijwillige ondersteuning, terwijl dat in de praktijk in de toekomst onmogelijk wordt. Het onderzoek later verder zien dat werkgevers maar ook zorgverzekeraars een actievere rol aan het spelen zijn in dit dossier.

Nederland loopt in vergelijking met het buitenland achter in de acceptatie van betaalde mantelzorg, oftewel particuliere dienstverlening in en om huis.

Minder mantelzorgers, meer zorgvragers.

De zorgratio is een maatstaf om te zien hoeveel mensen in staat zijn informele zorg te bieden aan een hoogbejaarde. In 1975 stond de zorgratio nog op 30. Deze zal in 2040 naar verwachting op 6 uitkomen, terwijl tot die tijd het aantal alleenwonende tachtigplussers verdubbelt. De druk op de werkende mantelzorger zal hierdoor alleen maar toenemen.

Benieuwd hoe u ziekteverzuim van werkende mantelzorgers binnen uw bedrijf kan verminderen? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op.

Ja, neem contact met mij op:

Volg ons en praat mee over mantelzorg