Interview met medewerkster Carla: ”Ik gun ouderen dat zij het gevoel hebben dat zij gehoord worden”

Sinds 2016 is Carla werkzaam bij Senior Service als thuishulp medewerker voor de regio Arnhem. Carla heeft zich opgegeven voor onze landelijke vrijwilligersactie, waarbij wij bellen met bewoners in verpleeghuizen. Vrijwel wekelijks pakt Carla de telefoon op en belt zij even met een bewoonster. Wij vroegen haar om ons wat meer te vertellen over haar ervaring met deze beeldbelactie, leest u mee?

Hoe was de eerste kennismaking met de bewoonster?
”De eerste keer bellen was eerlijk gezegd best even gek. Zonder elkaar ooit gezien of gesproken te hebben bel je iemand op. Maar het gesprek verliep al snel voorspoedig. Ik stelde mevrouw een aantal vragen om haar wat beter te leren kennen. Bijvoorbeeld of ze kinderen of kleinkinderen heeft, hoelang ze al in Ede woont en of ze zich vermaakt in deze tijden. Mevrouw vond het niet erg om nu wat vaker alleen te zijn, ze kan zich goed vermaken vertelde ze. Haar stem klonk jong en opgewekt aan de telefoon. Ik was dan ook verbaasd toen ik hoorde dat ze 93 jaar was! Op die leeftijd nog zo vrolijk en vitaal in het leven staan, dat vind ik bijzonder.”

In mijn tijd waren er geen festivals, dus die hoef ik nu ook niet te missen

Waar praten jullie zoal over?
”Een veel terugkomend onderwerp tijdens mijn gesprekken met deze mevrouw en andere cliënten die ik bel, is over normen en waarden.  Dan praten wij over de jeugd van tegenwoordig, hoe alles vroeger anders was maar ook over de luxe en de vrijheid waar wij nu in kunnen leven. Dat zijn altijd fijne gesprekken. Mevrouw zei laatst: ”In mijn tijd waren er geen festivals, dus die hoef ik nu ook niet te missen”. We moesten er beiden hard om lachen, dat is toch een mooie manier van omdenken?”

Zorgen doe je namelijk met je hart, niet voor je portemonnee

Wat betekent deze actie voor de bewoners?
”Ik merk dat mevrouw mijn telefoontjes heel erg kan waarderen. Ze vindt het leuk als ik haar weer eens bel om te vragen hoe het met haar gaat. In het verpleeghuis ziet ze vaak verschillende gezichten, dan is het juist even fijn om wekelijks dezelfde vertrouwde stem te horen. We praten vaak over koetjes en kalfjes maar soms vind mevrouw het ook gewoon even fijn om haar hart te luchten. Ik luister dan ook graag naar haar verhalen en sta klaar met een luisterend oor. Zorgen doe je namelijk met je hart, niet voor je portemonnee.”

Welke boodschap zou u anderen graag mee willen geven?
”Ik gun ouderen dat zij het gevoel hebben dat zij gehoord worden. Dat zij gehoord worden, respectvol worden benaderd en samen met mij een gezellig en waardevolle tijd hebben.”

 

Heeft u zelf een mooie ervaring met een thuishulp van Senior Service die u wilt delen? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

 


Over Senior Service
Senior Service biedt overal in Nederland ondersteuning, zowel thuis als in zorginstellingen. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen voor meer informatie of een brochure aanvragen. Daarnaast vinden wij het ook altijd prettig om persoonlijk kennis met u te maken via een kennismakingsgesprek, zie hiervoor onze contactpagina.

 

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende