Wij helpen u met financiële regelingen

Zoals het persoonsgebonden budget en vergoeding van uw zorgverzekering

De vele regels in het Nederlandse zorglandschap maken het niet altijd even makkelijk om toegang te krijgen tot bepaalde regelingen zoals een Persoonsgebonden Budget (PGB). Voor veel mensen blijkt dit een obstakel te zijn. Onze coördinatoren zijn goed op de hoogte van alle procedures en ondersteunen u hier graag bij.

Coördinator Caresse uit Regio Rotterdam

Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan?

In Nederland komt iedereen die niet zonder ondersteuning kan, mogelijk in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Een toekenning is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Met dit budget kunt u zelf zorg inkopen, waaronder de diensten van Senior Service. De kosten van onze diensten kunnen dan aanzienlijk minder of zelfs kosteloos zijn. Vanwege de bijbehorende administratie wordt dit soms als lastig ervaren. Dit is onnodig. Wij leggen u graag uit wat u moet doen en hoe onze coördinatoren u hier stap voor stap bij kunnen helpen. Bovendien zitten er grote voordelen voor u aan een PGB: u kunt namelijk altijd zelf kiezen wie er bij u over de vloer komt.

PGB voor aanvullende mantelzorg

Het is vaak mogelijk om aanvullende mantelzorg vergoed te krijgen uit een persoonsgebonden budget (PGB).  U kunt zelf zorg inkopen met een PGB. Wanneer u een indicatie heeft gekregen, kunt u een PGB aanvragen bij de gemeente, zorgverzekeraar of via het zorgkantoor. Vanuit een PGB kunt u bepalen welke hulp u nodig heeft, zoals de aanvullende mantelzorg van Senior Service.  Alle regels kunnen als lastig ervaring worden en daarom helpen wij u graag op weg. Wij leggen u uit wat u moet doen en hoe onze coördinatoren u hier stap voor stap bij kunnen helpen. Zo heeft u zelf de regie in handen, bepaalt u welke hulp u nodig heeft en wie er bij u thuis komt.

Welke PGB mogelijkheden zijn er?

Welke PGB u kunt aanvragen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Een PGB kunt u aanvragen naar aanleiding van een indicatie volgens de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) en Jeugdwet.

PGB-Wlz biedt langdurige en intensieve zorg (24/7) binnen de directe omgeving. Het is bedoeld voor mensen die chronisch ziek zijn, ernstige geestelijke of lichamelijke beperkingen of aandoeningen hebben, en kwetsbare ouderen.

PGB-Wmo is bestemd voor hulp in en rondom het huis, extra ondersteuning, gezelschap, uitjes, bepaalde voorzieningen en hulpmiddelen.

PGB-Zvw is gericht op persoonlijke verzorging of verpleging. Het kan ook worden gebruikt voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben, zoals kinderen met autisme.

De aanvullende mantelzorg van Senior Service is vooral van toepassing bij Wlz en Wmo.

Hoe kunt u een PGB aanvragen?

Het aanvragen van een PGB voor de inzet van (mantel)zorg kan een uitdaging zijn. Het varieert namelijk afhankelijk van de vorm van het PGB en waar u terecht kunt. Bovendien zijn er specifieke eisen per vorm. Er zijn drie instanties waar u een PGB kunt aanvragen:

  1. De gemeente  voor een PGB-Wmo en een PGB-Jeugdwet;
  2. De zorgverzekeraar voor een PGB-Zvw;
  3. Het CIZ - Centrum Indicatiestelling Zorg voor een PGB-Wlz.

Wij raden u aan deskundige hulp in te schakelen bij het aanvragen van een PGB. Onze regiocoördinator staat graag voor u klaar om u te helpen bij het vinden van een geschikte mantelzorgmakelaar die bij uw situatie past. De overheid stelt strenge eisen en de voorwaarden kunnen variëren per situatie en regio. Een mantelzorgmakelaar is een professional met een HBO-opleiding, die volledig bekend is met zorg, welzijn, wonen en financiën. De kosten voor de mantelzorgmakelaar worden doorgaans vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt u hulp bij uw aanvraag voor een Persoonsgebonden Budget?

Neem dan contact met ons op. Onze cliëntadviseurs begeleiden u graag bij uw aanvraag. Bel ons op het nummer 0800 - 1969 of e-mail ons op clientenadvies@seniorservice.nl

Senior Service wordt vergoed door zorgverzekeraars

U kunt Senior Service naast particulier, ook betalen vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB), de WMO of uw zorgverzekeraar. Tegenwoordig zijn er aanzienlijk meer zorgverzekeraars die ‘Vervangende Mantelzorg’ vergoeden. Wanneer dit in uw aanvullend pakket zit, bestaat de mogelijkheid dat uw zorgverzekeraar de diensten van Senior Service vergoedt. We zijn gecontracteerd door o.a. Zilveren Kruis, Menzis, CZ, OHRA, NN, ONVZ en DSW.

Wat is het verschil tussen ‘Vervangende Mantelzorg’ en ‘Aanvullende Mantelzorg’?

Er is in wezen geen verschil. In de zorg worden verschillende benamingen gebruikt voor de zorg die Senior Service biedt. Wij hebben bewust voor de term ‘Aanvullende Mantelzorg’ gekozen, aangezien wij graag een aanvulling willen zijn op de bestaande mantel: uw familie, vrienden en eventueel vrijwilligers. Onze medewerker ondersteunt u op de momenten dat zij niet in de gelegenheid zijn om ondersteuning te bieden.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar de diensten van Senior Service?

Dit is afhankelijk van bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent en of ‘Vervangende Mantelzorg’ in uw aanvullend pakket zit. Raadpleeg onderstaande pagina om uit te vinden of u recht heeft op vergoeding. 

Gecontracteerde zorgverzekeraars

Onze diensten zijn fiscaal aftrekbaar

Betaalt u inkomstenbelasting over bijvoorbeeld uw pensioen? Dan kunt u onze kosten aftrekken bij uw belastingaangifte onder het kopje ‘Gezinshulp’. De werkelijke kosten van onze diensten kunnen hierdoor aanzienlijk schelen. 

Meer informatie
hulp

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Laat het ons weten en wij helpen u graag verder.

Onze cliëntadviseurs bieden u graag een luisterend oor tussen 09:00 en 17:30 op alle werkdagen. Wilt u liever e-mailen? Dat kan natuurlijk ook. We beantwoorden uw vraag uiterlijk binnen 2 werkdagen.