Wij helpen u met financiële regelingen

Zoals het persoonsgebonden budget

Uw weg vinden door de zorgregels is niet eenvoudig, maar geen zorgen: of u nu een zorgindicatie heeft voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) via de Wlz of Wmo, wij kennen de procedures en helpen u graag verder.

Coördinator Caresse uit Regio Rotterdam

Hoe vraag ik een persoonsgebonden budget aan?

In Nederland komt iedereen die niet zonder ondersteuning kan, mogelijk in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Een toekenning is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Met dit budget kunt u zelf zorg inkopen, waaronder de diensten van Senior Service. De kosten van onze diensten kunnen dan aanzienlijk minder of zelfs kosteloos zijn. Vanwege de bijbehorende administratie wordt dit soms als lastig ervaren. Dit is onnodig. Wij leggen u graag uit wat u moet doen en hoe onze coördinatoren u hier stap voor stap bij kunnen helpen. Bovendien zitten er grote voordelen voor u aan een PGB: u kunt namelijk altijd zelf kiezen wie er bij u over de vloer komt.

PGB voor aanvullende mantelzorg

Het is vaak mogelijk om aanvullende mantelzorg vergoed te krijgen uit een persoonsgebonden budget (PGB).  U kunt zelf zorg inkopen met een PGB. Wanneer u een indicatie heeft gekregen, kunt u een PGB aanvragen bij de gemeente, zorgverzekeraar of via het zorgkantoor. Vanuit een PGB kunt u bepalen welke hulp u nodig heeft, zoals de aanvullende mantelzorg van Senior Service.  Alle regels kunnen als lastig ervaring worden en daarom helpen wij u graag op weg. Wij leggen u uit wat u moet doen en hoe onze coördinatoren u hier stap voor stap bij kunnen helpen. Zo heeft u zelf de regie in handen, bepaalt u welke hulp u nodig heeft en wie er bij u thuis komt.

Welke PGB mogelijkheden zijn er?

Welke PGB u kunt aanvragen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Een PGB kunt u aanvragen naar aanleiding van een indicatie volgens de Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) en Jeugdwet.

PGB-Wlz biedt langdurige en intensieve zorg (24/7) binnen de directe omgeving. Het is bedoeld voor mensen die chronisch ziek zijn, ernstige geestelijke of lichamelijke beperkingen of aandoeningen hebben, en kwetsbare ouderen.

PGB-Wmo is bestemd voor hulp in en rondom het huis, extra ondersteuning, gezelschap, uitjes, bepaalde voorzieningen en hulpmiddelen.

PGB-Zvw is gericht op persoonlijke verzorging of verpleging. Het kan ook worden gebruikt voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben, zoals kinderen met autisme.

De aanvullende mantelzorg van Senior Service is vooral van toepassing bij Wlz en Wmo.

Hoe kunt u een PGB aanvragen?

Het aanvragen van een PGB voor de inzet van (mantel)zorg kan een uitdaging zijn. Het varieert namelijk afhankelijk van de vorm van het PGB en waar u terecht kunt. Bovendien zijn er specifieke eisen per vorm. Er zijn drie instanties waar u een PGB kunt aanvragen:

  1. De gemeente  voor een PGB-Wmo en een PGB-Jeugdwet;
  2. De zorgverzekeraar voor een PGB-Zvw;
  3. Het CIZ - Centrum Indicatiestelling Zorg voor een PGB-Wlz.

Wij raden u aan deskundige hulp in te schakelen bij het aanvragen van een PGB. Onze regiocoördinator staat graag voor u klaar om u te helpen bij het vinden van een geschikte mantelzorgmakelaar die bij uw situatie past. De overheid stelt strenge eisen en de voorwaarden kunnen variëren per situatie en regio. Een mantelzorgmakelaar is een professional met een HBO-opleiding, die volledig bekend is met zorg, welzijn, wonen en financiën. De kosten voor de mantelzorgmakelaar worden doorgaans vergoed door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt u hulp bij uw aanvraag voor een Persoonsgebonden Budget?

Neem dan contact met ons op. Onze cliëntadviseurs begeleiden u graag bij uw aanvraag. Bel ons op het nummer 0800 - 1969 of e-mail ons op clientenadvies@seniorservice.nl

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Laat het ons weten en wij helpen u graag verder.

Onze cliëntadviseurs bieden u graag een luisterend oor tussen 09:00 en 17:30 op alle werkdagen. Wilt u liever e-mailen? Dat kan natuurlijk ook. We beantwoorden uw vraag uiterlijk binnen 2 werkdagen.