Terug naar overzicht
17 mei

Mantelzorg

Dementie, hoe ga je er mee om?

Dementie, hoe ga je hiermee om?

Volgens de laatste cijfers van Alzheimer Nederland zijn er in Nederland 800.000 mensen die zorgen voor iemand met dementie. Dit doen zij gemiddeld 40 uur per week. Een recept voor overbelasting bij de mantelzorger, stellen Ezra van Zadelhoff, Tosca Janssens en Annemarie Schouten. Daarom schreven zij een praktisch en positief handboek voor mantelzorgers. Wij hebben het boek doorgespit en de belangrijkste lessen voor u samengevat.

Wat er nog wél mogelijk is

Hoe ga je met je werkgever in gesprek over de combinatie mantelzorg, werk en gezin? En hoe ga je om met een nieuwe liefde, terwijl je partner met dementie nog leeft? Dat laatste is vaak nog een taboe, al komt het regelmatig voor. Het is een greep uit de onderwerpen die in het boek aan bod komen. Het boek focust zich op wat er nog wel mogelijk is in de relatie met je vader, moeder, partner, vriend, vriendin of buurman met dementie en hoe je dat kunt vormgeven.

Mensen met dementie kunnen nog steeds denken, voelen en communiceren en willen graag als volwaardig mens gezien en behandeld worden. Afhankelijk van de vorm en het stadium van de ziekte is er vaak nog veel mogelijk wat betreft activiteiten, interactie en in verbinding zijn met elkaar. Dit boek vertelt hoe je dat op een prettige manier kunt doen, zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen.

Mantelzorger voor dummies

Het boek leest weg als een handleiding: tien thema’s die in het teken staan van voorlichting en het instandhouden van het welzijn van zowel de zorgvrager als de mantelzorger. Na de informatieve en essentiële eerste hoofdstuk ‘Wat is dementie?’ gaat het boek in op de nieuwe rol die u als mantelzorger krijgt. Door vragen te beantwoorden zoals “Hoe houd je samen herinneringen levend?” wordt de lezer op een fijne manier aan de hand genomen. Ook komen er onverwachte onderwerpen aan bod, zoals de waarde van het gebruik van humor. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een tip van een mantelzorger, wat het boek zo praktisch maakt. Het inspireert en geeft de lezer direct handvatten om zelf aan de slag te gaan. 

Thema 6 luidt “Hoe zorg je goed voor jezelf?” en valt direct op door de beladen vragen dat het tracht te beantwoorden. Want wat doe je als mantelzorger wanneer je geduld even op is? Hoe ga je om met schuldgevoelens? Wellicht is het lastig om het hier met uw partner of naasten over te hebben. Dan is dit boek een fijne toevlucht waar u steun in kunt vinden. De lessen die u van het boek leert zijn toepasselijk in een breder kader van het leven, als ware het mantelzorgerschap een leermeester voor de nieuwe fase van uw leven. “Als je leert te accepteren wat je niet kunt veranderen, kan dat het leven draaglijker maken.” Zo maakt het boek de cirkel rond, van een praktische handleiding voor specifieke problemen, tot aan algemene wijsheden waar u in het dagelijks leven steun in kunt vinden.

Een nieuw evenwicht vinden als mantelzorger

Het boek is er een om op te pakken wanneer u het nodig heeft, en een tijd weer kunt vergeten. Zoals dementie verscheidene fases heeft, zo zult u dit boek regelmatig weer raadplegen. De schrijvers blijven tot aan het eind aan uw zijde staan. 

In thema 10 wordt het levenseinde van uw naaste behandeld. Want als u weet wat er te wachten staat, dan kunt u met meer compassie en rust uw naaste bijstaan. Hoe weet je dat het levenseinde nadert? Ook hier geeft het boek puntsgewijs antwoord op. En dan tot slot: hoe vindt u zin en betekenis na het overlijden van uw naaste? Wellicht is dat een uitdaging die u zelf aan moet gaan, maar met dit boek op zak voelt het als een nieuw hoofdstuk in uw leven dat u niet alleen hoeft te bewandelen. 

 

Wilt u een exemplaar van het boek bestellen of meer weten over de auteurs? Ga dan naar https://dementiehoegajeermeeom.nl/

 

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.