Terug naar overzicht
04 dec

Mantelzorg

Valpreventie: waar moet u op letten?

campagne still vallen.jpg

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er steeds meer mensen overlijden na een accidentele val. Dit zijn vallen waarbij iemand onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt. Gemiddeld zijn er in Nederland zo’n 13 fatale vallen per dag. Ruim drie kwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Wij kijken samen met u naar de meestvoorkomende situaties waarin mensen vallen en wij geven u een aantal tips om de kans op vallen te verkleinen.

Waarom vallen we?

Vallen doet u niet met opzet. Maar door veroudering van het lichaam neemt de kans op vallen nu eenmaal toe. Zo kan er sprake zijn van een vertraagd reactievermogen, minder stabiele benen of een verstoord evenwichtsbalans. De meeste val incidenten vinden plaats in de slaap- of badkamer gevolgd door de woonkamer. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals:

 

  • Uw spieren zijn zwakker in de ochtend
  • U heeft uw bril of lenzen nog niet ingedaan
  • U heeft nog geen goede loop schoenen/sloffen aangetrokken
  • U gebruikt medicatie waardoor uw balans en/of reactievermogen vermindert
  • U staat of loopt zonder hulpmiddel zoals een rollator of wandelstok

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans op vallen te verkleinen zijn er drie gebieden waar u zich op kunt richten: lichaamsbeweging, gezichtsvermogen en leefomgeving.

 

  • Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging zorgt voor meer vertrouwen in uw eigen lichaam en meer stabiliteit terwijl u loopt. Zo kunt u dagelijks oefeneningen doen, bijvoorbeeld met het aanspannen van uw beenspieren, zodat u krachtig en vitaal blijft.
  • Gezichtsvermogen: Door een verminderd of slecht zicht kunt u objecten minder goed waarnemen en neemt de kans op vallen toe. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren en let erop dat er geen spullen op uw vloer liggen waar u over kunt struikelen.
  • Leefomgeving: Een veilige leefomgeving is een pré om vallen te voorkomen. Zo komt het regelmatig voor dat senioren te lang blijven wonen in een niet aangepaste leefomgeving. Goede verlichting, anti-slipmateriaal, handgrepen en een veilige trap kunnen al snel het verschil maken. Daarnaast raadt men aan om losse matjes of kleedjes uit uw woning te verwijderen. U kunt hier namelijk achter blijven haken met uw voeten en zo struikelen.

Vallen verleden tijd

Het programma ”Vallen verleden tijd” is speciaal opgezet voor thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico, op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Tijdens dit programma leren ouderen in ongeveer 10 sessies hoe ze een val kunnen voorkomen en hoe ze – als het toch misgaat- de val kunnen opvangen.  Daarnaast leren deelnemers hoe ze na een val op hun handen en knieën kunnen komen, zodat ze naar een stoel of telefoon kunnen kruipen. Hiermee voorkomt u dat u uren moet wachten tot er hulp komt.

 

 

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.