Terug naar overzicht
10 dec

Ons werk

Hartverwarmende verhalen uit 2020

Handen met hart

2020 was voor velen een bewogen jaar. De corona crisis maakte een behoorlijke impact op ons dagelijks leven en veel dingen kwam stil te liggen. Gelukkig kwamen er uit deze moeilijke tijd ook mooie dingen voort, zoals vele bijzondere initiatieven en hartverwarmende verhalen. Onze thuishulpmedewerkers Paulien en Sandro, delen beide een hartverwarmend verhaal over het bezoek aan hun cliënten dit jaar. Leest u mee?

Thuishulp Sandro | Maastricht

Thuishulp medewerker Sandro Cauberg is sinds een jaar werkzaam bij Senior Service voor de regio Maastricht. Naast zijn baan in het onderwijs bezoekt hij iedere week 2 cliënten, waaronder mevrouw Buren*. Een vriendelijke, maar toch ook wel pittige dame. Ondanks  hun verschillen kunnen Sandro en mevrouw Buren het goed met elkaar vinden. ''Ik ga iedere vrijdag bij mevrouw langs, vaak om de boodschappen te doen of kleine klusjes in en rondom het huis te doen. Maar eigenlijk is het contact veel belangrijker, de persoonlijke aandacht  voor elkaar''.  Sandro en mevrouw Buren bellen dan ook regelmatig met elkaar om te vragen hoe het gaat. En als het even kan gaan ze er graag samen op uit. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken in een park, een bezoek te brengen aan de kerk of samen ergens te gaan eten. 

 

Thuishulp Sandro met client B..jpg

 

Vrijdag is frietdag

''De band die mevrouw Buren en ik in korte tijd hebben opgebouwd is erg bijzonder. Regelmatig amuseert ze mij met haar rijke verhalen, bijvoorbeeld over haar levensgeschiedenis. Onlangs vertelde ze mij over haar man, die 4 jaar geleden is overleden. Ze vertelde mij toen dat haar man een engel was en dat ik als engel daarvoor in de plaats was gekomen. Een bijzonder en ontroerend gesprek.'' Maar Sandro en mevrouw Buren kunnen ook veel lachen samen. ''Bijvoorbeeld toen ik haar vertelde dat vrijdag bij mij thuis altijd ''frietdag'' is. Mevrouw gaf aan dat ze al heel wat jaren geen friet meer had gegeten.  Bij mijn eerst volgende bezoek haalde ik daarom een zak friet bij de plaatselijke friture die we thuis samen op aten. Mevrouw genoot ontzettend van deze middag en onze ''speciale'' lunch. 

Thuishulp Paulien | Zutphen

Paulien Tanke is al 4 jaar werkzaam als thuishulp in de regio Zutphen. Ze bezoekt verschillende cliënten thuis, waaronder mevrouw Albers*. Mevrouw Albers woont, ondanks haar dementie, nog zelfstandig thuis. De kinderen van mevrouw Albers maken zich daarom regelmatig zorgen, iets waar Paulien zich goed in kan vinden. Ze is ze namelijk zelf jarenlang mantelzorgster geweest voor haar vader die Alzheimer had.   

Communicatie, respect en vertrouwen

Begin 2020 gaat Paulien voor het eerst bij mevrouw Albers op bezoek. ''Vaak krijg ik vooraf een hulpvraag te horen vanuit de kinderen of in sommige gevallen een casemanager. Maar ik vind het vooral belangrijk om te kijken naar de cliënt zelf, waar heeft hij of zij behoefte aan?''.  Tijdens haar bezoeken aan cliënten staat er één ding voorop: Communicatie, een dialoog aangaan met de ander. Respect en vertrouwen zijn hierbij erg belangrijk, zeker bij mensen met dementie. ''Ik ben immers nog altijd te gast bij iemand thuis.  Als mevrouw iets nodig heeft, ga ik niet zomaar in haar kasten rommelen. Ik vraag dan altijd eerst even of ze het goed vindt dat ik iets uit de kast pak''. 

 

Pasfoto thuishulp Paulien Tanke.png

 

Nostalgie

''Toen ik mevrouw vroeg wat zij leuk vond, haalde ze haar schouders op. Samen bekeken we oude fotoboeken maar door haar dementie kon ze zich hier helaas weinig van herinneren. Tijdens mijn volgende bezoek nam ik een memory spel mee met plaatjes van vroeger.  Bijvoorbeeld van een koffiemolen of een paard en wagen. Bij het zien van de plaatjes begon mevrouw te glunderen, ze herkende de voorwerpen op de kaartjes. Ik koos een aantal kaarten uit en vroeg mevrouw Albers om een verhaal te maken met de voorwerpen op de kaartjes. Zonder aarzelen begon ze te vertellen en de middag vloog voorbij. Toen we het spel opruimde zag mevrouw een doosje staan. Ze wist niet meer wat erin zat en maakte het open. In het doosje zat een briefje, ze las het aandachtig en riep toen: ''Ohja, ik moet niet vergeten dat ik Alzheimer heb''. We moesten er beide hard om lachen''. 

 

*De namen van de cliënten zijn vanwege privacyredenen fictief

 

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.