Terug naar overzicht
02 mei

Mantelzorg

Uitstelgedrag: "Ik had het eigenlijk gisteren al moeten doen."

Afwas

Boodschappen doen, de ramen zemen of uw fietsbanden oppompen. U kunt dit allemaal vandaag nog doen, maar ook morgen. Gelukkig zijn deze voorbeelden vrij onschuldig. Uitstelgedrag vertonen we allemaal, maar is het wel altijd zo verstandig?

Van uitstel komt afstel

In de psychologie wordt er gesproken van uitstelgedrag als we taken uitstellen die we moeten doen, waarbij we weten dat uitstel niet goed is en zelfs kan leiden tot een ongelukkig gevoel. Maar waarom doen we het dan toch? Dit heeft te maken met hoe onaangenaam een taak is en hoe snel we ervoor worden beloond. Is het onaangenaam, dan stellen we het graag uit. Hetzelfde geldt voor een beloning die pas veel later volgt. Hoe verder de gevolgen in de toekomst liggen, hoe minder ze ons gedrag beïnvloeden.

Morgen naar de dokter

De huisarts heeft er dagelijks mee te maken. Patiënten die te lang met klachten rond blijven lopen uit angst voor de uitspraak van de dokter of mogelijke kosten. Het uitstelgedrag leidt vaak tot ergere medische klachten en daardoor uiteindelijk tot hogere kosten.

 

Tegelwijsheid

 

Voorkomen is beter dan genezen

Hieronder vindt u zes wetenschappelijk bewezen manieren om uitstelgedrag te voorkomen:

  1. Verplicht uzelf door publiekelijk een deadline vast te stellen. Familie en vrienden kunnen u er nu later naar vragen.
  2. Stel lange en korte termijn doelen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil de tuin opknappen voor de lente (lange termijn)’ & ‘Ik ga vandaag nieuwe planten kopen (korte termijn)’.
  3. Maak het makkelijker door enkele grote to-do’s op papier te zetten voor vandaag. Wat wil ik vandaag gedaan hebben? 1….2….3…. Lange lijstjes zorgen voor meer uitstel.
  4. Staat uw hoofd er nu echt niet naar? Kies dan voor een geschikter moment, maar wees niet te hard voor uzelf.
  5. Zoek naar de één of vier oorzaken van uw uitstelgedrag: – Taak brengt niets op: Combineer de taak met een activiteit die u wel leuk vindt. – Het is mijn persoonlijkheid: Sommige mensen zijn sneller afgeleid dan de ander. Hier kunt u moeilijk controle over krijgen. Zorg er in ieder geval dat u zo min mogelijk wordt afgeleid. – Verwachtingen bijstellen: Als u begint weet u hoeveel tijd u eraan kwijt bent. – Faalangst: Kan ik dit wel zelfstandig? Als dit uw onzekerheid is, vraag dan om hulp van uw naaste, familielid of vriend(in).
  6. Dagdromen is gezond, maar doe het niet te veel. Houd de focus op de uitvoering. Met welke concrete stappen krijg ik het voor elkaar?

 

To do lijstje

 

Meer tips lezen over uitstelgedrag

Hoe Senior Service omgaat met uitstelgedrag

Senior Service ondersteunt in heel Nederland cliënten met behoefte aan extra ondersteuning. Bij 9 van de 10 zorgvragen blijkt dat mensen ons te laat inschakelen. Iemand is gevallen, mist een afspraak bij de dokter of heeft voor een langere periode slecht gegeten. Heeft u of uw naaste ondersteuning nodig? Stel het niet langer uit, maar ga op zoek naar een oplossing.

 

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.