Terug naar overzicht
08 mei

Nieuws

Mantelzorg in het nieuws #3

Senioren zitten samen aan tafel
De afgelopen weken zijn er verschillende nieuwsartikelen verschenen die belangrijke thema’s in de mantelzorg en ouderenzorg belichten. In deze rubriek delen we drie recente publicaties over mantelzorg en het ouder worden in Nederland. 
 
‘Maak beleid en regelgeving voor mantelzorgers specifieker’
Mantelzorg is vaak geen vrijwillige keuze, maar noodzaak door tekorten in professionele zorg. Dit leidt tot overbelasting en inkomensverlies, vooral bij vrouwen die de zwaarste zorgtaken dragen. Huidige regelingen bieden onvoldoende bescherming. Jurist Femke de Kievit pleit voor specifiek beleid gericht op langdurige, intensieve mantelzorg. Algemene beloningen zijn niet effectief; structurele ondersteuning is nodig. De SER komt in het najaar van 2025 met een advies over werk en mantelzorg.
 
Senior Service: "Bij Senior Service herkennen we de urgentie die Femke de Kievit en de SER onderstrepen. Mantelzorgers draaien vaak noodgedwongen op voor intensieve zorgtaken, zonder voldoende bescherming of erkenning. Wij pleiten al langer voor structurele ondersteuning en toegankelijke regelingen die aansluiten bij de dagelijkse realiteit van mantelzorgers. Specifiek beleid is geen luxe, maar noodzaak."
 
Waarom lokale initiatieven volgens deze hoogleraar dé oplossing zijn voor de vastgelopen ouderenzorg
Hoogleraar Marcel Canoy ziet lokale, zorgzame gemeenschappen als dé oplossing voor de vastgelopen ouderenzorg. Voorbeelden zoals een klooster in Dongen en een omgebouwd verpleeghuis in Hilversum tonen aan dat ouderen hier zelfstandig kunnen wonen met ondersteuning van een hulp of coach in plaats van een medisch team. Deze aanpak verlaagt de kosten en vermindert bureaucratie. Echter, financiering uit diverse bronnen belemmert de ontwikkeling van dergelijke initiatieven. Canoy roept op tot structurele, permanente financiering om deze succesvolle modellen op grotere schaal mogelijk te maken.
 
Senior Service: "De visie van Marcel Canoy sluit naadloos aan bij waar wij als Senior Service voor staan: persoonlijke, vertrouwde zorg dichtbij huis. Lokale initiatieven bieden niet alleen praktische ondersteuning, maar zorgen ook voor menselijk contact en minder bureaucratie. Wij geloven dat kleinschalige, zorgzame netwerken – ondersteund door professionele hulp – de toekomst zijn van ouderenzorg."
 
Almere krijgt als enige stad in Nederland EU-subsidie voor verbeteren ouderenzorg
Bron: De Stentor (Premium artikel)
Hoe zorg je ervoor dat ouderen met dementie langer thuis blijven wonen? Almere krijgt geld vanuit Europa om dat te onderzoeken. De stad is daarmee de enige in Nederland die geld vanuit Brussel krijgt.
 
Senior Service: "Fantastisch nieuws voor Almere! Wij geloven we dat innovatie en samenwerking cruciaal zijn om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Europese steun voor dit soort initiatieven helpt niet alleen lokaal, maar biedt ook kansen voor bredere toepassingen in andere gemeenten. Wij volgen deze ontwikkelingen met grote interesse."
Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.