Valpreventie: waar moet u op letten?

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er steeds meer mensen overlijden na een accidentele val. Dit zijn vallen waarbij iemand onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt. Gemiddeld zijn er in Nederland zo’n 13 fatale vallen per dag. Ruim drie kwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Wij kijken samen met u naar de meestvoorkomende situaties waarin mensen vallen en wij geven u een aantal tips om de kans op vallen te verkleinen.

Waarom vallen we?
Vallen doet u niet met opzet. Maar door veroudering van het lichaam neemt de kans op vallen nu eenmaal toe. Zo kan er sprake zijn van een vertraagd reactievermogen, minder stabiele benen of een verstoord evenwichtsbalans. De meeste val incidenten vinden plaats in de slaap- of badkamer gevolgd door de woonkamer. Hiervoor zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals:

– Uw spieren zijn zwakker in de ochtend
– U heeft uw bril of lenzen nog niet ingedaan
– U heeft nog geen goede loop schoenen/sloffen aangetrokken
– U gebruikt medicatie waardoor uw balans en/of reactievermogen vermindert
– U staat of loopt zonder hulpmiddel zoals een rollator of wandelstok

Voorkomen is beter dan genezen
Om de kans op vallen te verkleinen zijn er drie gebieden waar u zich op kunt richten: lichaamsbeweging, gezichtsvermogen en leefomgeving.

 • Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging zorgt voor meer vertrouwen in uw eigen lichaam en meer stabiliteit terwijl u loopt. Zo kunt u dagelijks oefeneningen doen, bijvoorbeeld met het aanspannen van uw beenspieren, zodat u krachtig en vitaal blijft.
 • Gezichtsvermogen: Door een verminderd of slecht zicht kunt u objecten minder goed waarnemen en neemt de kans op vallen toe. Laat uw ogen daarom regelmatig controleren en let erop dat er geen spullen op uw vloer liggen waar u over kunt struikelen.
 • Leefomgeving: Een veilige leefomgeving is een pré om vallen te voorkomen. Zo komt het regelmatig voor dat senioren te lang blijven wonen in een niet aangepaste leefomgeving. Goede verlichting, anti-slipmateriaal, handgrepen en een veilige trap kunnen al snel het verschil maken. Daarnaast raadt men aan om losse matjes of kleedjes uit uw woning te verwijderen. U kunt hier namelijk achter blijven haken met uw voeten en zo struikelen.

 

Vallen verleden tijd
Het programma ”Vallen verleden tijd” is speciaal opgezet voor thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico, op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Tijdens dit programma leren ouderen in ongeveer 10 sessies hoe ze een val kunnen voorkomen en hoe ze – als het toch misgaat- de val kunnen opvangen.  Daarnaast leren deelnemers hoe ze na een val op hun handen en knieën kunnen komen, zodat ze naar een stoel of telefoon kunnen kruipen. Hiermee voorkomt u dat u uren moet wachten tot er hulp komt.

 

Heeft u een goede tip om vallen te voorkomen? Laat het ons weten via media@seniorservice.nl

Over persoonlijke aandacht en een thuishulp van Senior Service
Een vaste thuishulp van Senior Service biedt cliënten binnens- én buitenshuis extra ondersteuning en persoonlijke aandacht, bijvoorbeeld naar een afspraak buiten de deur of extra hulp in en om het huis. Zo is de drempel om naar buiten te gaan lager en zorgen we er samen voor dat een cliënt langer vitaal blijft. Heeft u specifieke vragen over bepaalde diensten? Neem dan gerust contact met ons op via 0800 – 1969 . Voor meer informatie kunt u ook
een brochure of direct een kennismakingsgesprek aanvragen. Onze cliëntenadviseur neemt dan spoedig contact met u op.

 

 • Siep Bergsvoort- Kuiken
  Geplaatst op 20:27h, 19 november

  Goede tips.
  Bijna allemaal al in gebruik.
  Misschien nog een handgreepje niet of daar.!!
  Groetjes.

 • Siep Bergsvoort- Kuiken
  Geplaatst op 20:31h, 19 november

  Alles goed verlicht.
  Nachtlampje.
  Goede schoenen
  Gelijkvloers.
  Geen kleedjes,enz enz.

 • Siep Bergsvoort- Kuiken
  Geplaatst op 20:33h, 19 november

  Dit is alles wat ik er over kan zeggen.!!!!
  Nu is het o.k. dacht ik zo.!!!!

  • David
   Geplaatst op 10:30h, 20 november

   Hartelijk bedankt voor uw reactie, het is altijd handig om meer tips voor nieuwe lezers toe te voegen. Fijn dat u de tips als handig heeft ervaren.

   Met vriendelijke groet,

   Senior Service

 • Siep Bergsvoort- Kuiken
  Geplaatst op 20:34h, 19 november

  O.k.

 • Elly
  Geplaatst op 20:09h, 01 december

  Wat dacht je van bloeddruk te hoog pf te laag of incontinentie te snel naar toilet lopen en afnemende cognitie

 • Kwakkestein
  Geplaatst op 12:52h, 02 december

  Mijn kinderen schrikten niet maar schrokken wel…….!!!

Terug naar overzicht

Volg ons en praat mee over mantelzorg

Deel dit artikel met een bekende