Terug naar overzicht
11 nov

Zorginstellingen

5 tips voor verpleeghuizen om gelukkig de winter door te komen

Ouder stel drinken een kop thee

De winter heeft voor mij altijd iets speciaals gehad. Wanneer de veranderlijke periode van de herfst voorbij is, kruipen we allemaal wat dichter naar elkaar toe. De open haarden gaan weer aan en we verwennen elkaar tijdens de feestdagen. Vanwege de aanwezigheid van het coronavirus zullen we het dit jaar toch even anders moeten doen. Contact met elkaar is beperkt en dat dreigt deze winter extra zwaar te maken. Dit vraagt ook veel van verpleeghuizen en haar bewoners. Daarom hebben we vijf praktische tips verzameld die het welzijn voor iedereen in het tehuis hoog houdt. 

1. Organiseer culturele activiteiten

Wanneer het niet mogelijk is een bezoek aan het concertgebouw te plegen, dan brengt u toch het concert naar het verpleeghuis? Culturele activiteiten zorgen voor verbinding, voorkomt eenzaamheid en draagt bij aan zingeving. Vanuit het programma Cultuurparticipatie is er geld beschikbaar gemaakt voor verpleeghuizen om culturele activiteiten te organiseren. Het programma wil gelijke kansen voor iedereen om deel te nemen aan het culturele leven. Wat dacht u van een appeltaartconcert, een circus op locatie,  of een interactieve college gegeven door studenten? Make it happen! Dien hier uw aanvraag in voor de subsidieregeling.

2. Neem extra voedingssupplementen

Wanneer we ouder worden vertraagt onze stofwisseling, maar heeft ons lichaam nog steeds veel vitamines en mineralen nodig. Volgens het RIVM gebruiken meer ouderen voedingssupplementen in de winter dan in het rest van het jaar. Zeker nu is het van belang om gezond te blijven. Daarom hebben we de belangrijkste supplementen voor ouderen in de winter op een rijtje gezet:

  • Of het nou wel of niet tegen corona helpt, het is voor iedereen raadzaam om extra vitamine D te slikken in de winter. Het ondersteunt de weerstand en helpt bij het behoud van de botten. Het RIVM adviseert een dagelijkse inname tussen 10 en 20 µg (microgram) voor 70-plussers.
  • Een tekort aan vitamine B12 komt bij ouderen relatief veel voor. Het kan bloedarmoede veroorzaken en de weerstand verzwakken. Gelukkig is dit goed te behandelen. Het komt veel voor in dierlijke producten en u heeft er niet veel van nodig. Echter hebben veel ouderen last van maag-/darm infecties waardoor opname uit voeding vaak onvoldoende is. Voor deze ouderen biedt het supplement een uitkomst.
  • Calcium is belangrijk voor de botten en tanden, maar zorgt ook voor een goede werking van zenuwen en spieren. Het komt veel voor in melkproducten, groente, noten en peulvruchten. Op een latere leeftijd wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed. Een calciumtekort kan ontkalking wat de kans op botbreuken vergroot. Het voedingscentrum adviseert een dagelijkse calciuminname van 1200 milligram voor 70-plussers. 

3. Verminder de werkdruk

Wist u dat een verhoogde werkdruk de kans op een depressie significant verhoogt? De werkdruk in veel verpleeghuizen is al weer even hoog als tijdens de eerste golf. Daarbij moeten we ons ook weer voorbereiden om de gevreesde winterdip. Een recipe for disaster, vrezen wij. Gestreste werknemers hebben minder aandacht voor de bewoners, die op hun beurt niet de zorg krijgen die ze verdienen. We moeten samen voorkomen dat de kwaliteit van leven van de bewoners van verpleeghuizen weer afneemt. En dat begint bij uw eigen medewerkers. 

 

Verpleeghuis de Beukenhof

 

Voor verpleeghuizen die de komende tijd een extra paar handen kunnen gebruiken, staan wij klaar. We helpen u graag met het oplossen van het gebrek aan personele inzet. Onze medewerkers zijn inzetbaar ter ondersteuning aan uw zorgpersoneel. Lees hier hoe de inzet van onze medewerkers de werkdruk in verpleeghuizen ontlast.

4. Zorg voor voldoende beweging

Dit is natuurlijk een no brainer, maar voor ouderen en zeker voor mensen met dementie is voldoende beweging extra belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewegen helpt om de geestelijke achteruitgang te vertragen. Maar hoe krijg u de bewoners in beweging? We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • Stimuleer bewoners zo lang mogelijk om huishoudelijke klussen en dagelijkse handelingen zelf te doen.
  • Heeft een bewoner vroeger een sport beoefend? Vraag ernaar! De kans is groot dat het enthousiasme van vroeger snel terug komt.
  • Vraag familie, mantelzorgers en mantelzorgers om zo nu en dan een wandeling met ze te maken. 
  • Kauwen is ook een vorm van bewegen! Serveer dus niet alleen pap en vla voor uw bewoners. Bekijk hieronder het filmpje waarin professor Erik Scherder dit uitlegt.

 

 

5. Deel uw ervaringen 

Nog zo'n cliché, maar niet minder waar: praat over wat u meemaakt met anderen.  Soms hebben we gewoon even een luisterend oor nodig. Het ontvangen van medeleven kan al een remedie op zich zijn. Ook is het fijn om met mensen uit hetzelfde vakgebied tips en leuke (en minder leuke) verhalen uit het werk te delen. Zoek u een luisterend oor? Deel uw verhaal nu onder deze LinkedIn bijdrage. Wilt u liever privé iets delen? Stuur dan een email naar media@seniorservice.nl

Anneke van Wijk

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Ik beantwoord graag uw vragen.