Terug naar overzicht
09 jul

Ons werk

Interview met coördinator Ingemar

Coordinator ingemar lubbers.jpg

In april dit jaar startte Ingemar Lubbers als regiocoördinator bij Senior Service voor de regio Zuidoost-Brabant. Ondertussen is Ingemar al ruim 25 jaar werkzaam in de (ouderen)zorg en daarnaast een ondernemend type. Naast haar werkzaamheden bij Senior Service gaat zij graag wandelen of mountainbiken en doet zij ook nog eens vrijwilligerswerk. Om deze regiocoördinator beter te leren kennen stelden wij haar wat vragen, leest u mee?

25 jaar werkzaam in de ouderenzorg! Hoe is dit begonnen?

”Mijn hele loopbaan, met een kleine uitstap van 2 jaar, ben ik werkzaam geweest in de zorg, met name de ouderenzorg. Op mijn 17e begon ik als leerling ziekenverzorgende, uiteindelijk groeide ik vanaf hier door tot bestuurder van een zorginstelling voor religieuzen. Iedere fase van het werken in de zorg heb ik met veel toewijding gedaan. Zowel de beginfase als leerling, als mijn rol als zorgcoördinator vond ik fantastisch. Ik had intensief contact met de cliënt en zijn naasten, dit was voor hen erg belangrijk. Juist in deze kwetsbare periode van hun leven vinden zij het belangrijk om fijne mensen om zich heen te hebben, je wordt een beetje onderdeel van de familie. ”

Wanneer u als dochter betrokken raakt bij het ouder worden van uw ouders, dan wilt u daarnaast ook nog gewoon dochter blijven

Wat doe jij als vrijwilliger bij de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeente Geldrop-Mierlo?

”In mijn gemeente was een oproep om mee te werken aan het creëren van een dementievriendelijke gemeente.  Met mijn ervaring in de ouderenzorg, specialisatie psychogeriatrie, mag ik hieraan bijdragen. Ik ben altijd van mening geweest dat het belangrijk is om mensen met dementie overal bij te betrekken, hen uitdagingen te bieden en hen te prikkelen om aan de gang te blijven. Binnen de werkgroep ontferm ik mij vooral over de organisatie van sportactiviteiten. Hiermee proberen wij om men in beweging te houden, sociale contacten te stimuleren en ervoor te zorgen dat men fit blijft. ”

Wat beteken jij voor de regio Zuidoost-Brabant als regiocoördinator? 

”Als regiocoördinator ben ik het aanspreekpunt in mijn regio. Dit betekent dat ik invulling geef aan de  hulpvragen van o.a. senioren, mantelzorgers, huisartsen en casemanagers. Tijdens de coronacrisis heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat verschillende dagbestedingen hun deuren sloten en ook sommige thuiszorgorganisaties de afgesproken zorg niet (meer) konden leveren. Veel senioren raakten hierdoor in de problemen. In deze moeilijke tijd hebben wij veel senioren kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld boodschappen voor hen te doen of hen wekelijks te (video)bellen. ”

Ouder worden doen we immers samen en daar horen verschillende mensen bij. Alleen u bepaald wie dat is.

Wat heb jij geleerd na 25 jaar in de ouderenzorg? 

”Het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat men moet kijken naar de persoon. Wat is zijn of haar perspectief en wat zijn de wensen? Bespreek tijdig wat de wensen van de senior zijn en kijk naar het omliggende netwerk. Wanneer u als dochter betrokken raakt bij het ouder worden van uw ouders, dan wilt u daarnaast ook nog gewoon dochter blijven. En geen verzorgende, accountant, kok, schoonmaakster en chauffeur. Daar kunt u bijvoorbeeld ook andere mensen voor inzetten zodat er ruimte overblijft om leuke dingen te ondernemen met uw ouders. Ouder worden doen we immers samen en daar horen verschillende mensen bij. Alleen u bepaald wie dat is.”

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.