Terug naar overzicht
27 feb

Mantelzorg

Alles over dementie #1: Welke vormen zijn er?

Dementie

Dementie: een term die iedereen kent, maar altijd veel vragen oproept. In deze rubriek behandelen we steeds een ander onderwerp met betrekking tot dementie. Want wat is dementie eigenlijk en welke vormen zijn er?

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die invloed hebben op het verstandelijk vermogen (zoals het geheugen), stemming en gedrag. De meeste van deze aandoeningen zijn hersenziekten, maar niet allemaal. We zetten de verschillende vormen op een rij:

 

  • Ziekte van Alzheimer: dit is de meest bekende en vaakst voorkomende vorm van dementie. 65% van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Het meest herkenbare kenmerk is de moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen. Naarmate de ziekte langer duurt, kunnen andere symptomen ontstaan. De ziekte doorloopt namelijk meerdere stadia. De oorzaak van Alzheimer is niet helemaal duidelijk, maar wetenschappers denken dat ongeveer 70% van het risico genetisch is bepaald. Andere risicofactoren zijn veelvuldig hoofdletsel, depressie en een hoge bloeddruk.
  • Vasculaire dementie (VaD): deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer. Het kan optreden na één of meerdere beroertes. VaD komt in 10 tot 20% van de gevallen voor in combinatie met de ziekte van Alzheimer.
  • Lewy-body-dementie: Lewy-lichaampjes (Lewy-bodies) zijn hoopjes eiwitten die ontstaan in de zenuwcellen van de hersenen. Deze vorm van dementie kan ook voorkomen bij de ziekte van Parkinson. 35 tot 55 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt dementie. In de meeste gevallen gaat de persoon trager denken en praten.
  • Ziekte van Huntington: deze vorm van dementie is erfelijk en de eerste symptomen uiten zich vaak al tussen het 25e en 45e levensjaar. Bepaalde delen van de hersenen worden aangetast, waardoor patiënten onwillekeurige bewegingen maken en ook mentaal achteruitgaan.

 

Zeldzame vormen van dementie zijn Frontotemporale dementie, waarbij de frontale en temporale gebieden in de hersenen zijn aangetast (wat zich uit met ongeremd gedrag) en Normaledrukhydrocefalie, waarbij de aanmaak en afvoer van hersenvocht uit evenwicht zijn geraakt. Deze vorm van dementie kenmerkt zich vooral door geheugenverlies.

In de volgende blogs over dementie gaan we per vorm dieper in op de symptomen, de oorzaken en de behandelmogelijkheden.

Senior Service helpt senioren met dementie en mantelzorger(s) met liefdevolle ondersteuning van bijvoorbeeld persoonlijke verzorging, begeleid vervoer, de boodschappen doen tot 24-uurszorg. Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.