Terug naar overzicht
28 mrt

Mantelzorg

Alles over dementie #2: Wat zijn de symptomen van dementie?

Bloem

Dementie: een term die iedereen kent, maar altijd veel vragen oproept. In deze rubriek behandelen we steeds een ander onderwerp met betrekking tot dementie. Want wat zijn de symptomen van dementie en hoe verloopt de ziekte?

In ons vorige blog over dementie schreven we over de verschillende vormen van de ziekte. De symptomen van dementie kunnen variëren afhankelijk van het type en de ernst van de ziekte, maar over het algemeen zijn de volgende symptomen vaak aanwezig:

 

  • Geheugenverlies: Dit kan variëren van vergeetachtigheid tot het niet meer kunnen herinneren van belangrijke gebeurtenissen of namen.

  • Verminderde cognitieve functies: Dit kan zich uiten in moeite met plannen, problemen oplossen, abstract denken, redeneren en oordelen.

  • Taalproblemen: Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het vinden van de juiste woorden en moeite hebben met begrijpen van wat er gezegd wordt.

  • Verminderde motoriek: Dit kan zich uiten in moeite met lopen, balansproblemen en veranderingen in de manier waarop iemand loopt.

  • Veranderingen in gedrag en stemming: Mensen met dementie kunnen emotioneler worden, zich terugtrekken uit sociale activiteiten en veranderingen in eetlust en slaappatronen vertonen.

 

Bij de Ziekte van Alzheimer worden drie fases onderscheiden. Fase 1 kenmerkt zich onder andere door het vergeten van recente gebeurtenissen, zich herhalen en de draad van een verhaal verliezen. In de tweede fase worden emotionele veranderingen duidelijker, zoals het sneller boos en achterdochtig zijn. Ook verwarring en de weg kwijtraken typeren fase 2. In deze fase is meer hulp nodig bij dagelijkse bezigheden zoals eten, wassen en aankleden. De derde fase kenmerkt zich door het niet meer herkennen van personen of voorwerpen, en het volledig afhankelijk worden van zorg. Dit komt mede door fysieke veranderingen, zoals moeite hebben met eten en incontinentie.

Er kunnen zich per vorm van dementie symptomen voordoen die typerend zijn voor die specifieke vorm van de ziekte. Zo krijgen mensen met Vasculaire dementie (VaD) vaker last van slapte in de ledematen en oogproblemen. Verbaal verloopt het proces juist andersom dan bij Alzheimer, waardoor mensen met VaD verbaal langer ‘goed’ blijven. Lewy-body-dementie kenmerkt zich door visuele hallucinaties, en de Ziekte van Huntington heeft vooral onwillekeurige bewegingen tot gevolg.

Het is belangrijk om te onthouden dat dementie een progressieve ziekte is, wat betekent dat de symptomen met de tijd kunnen verergeren. Dit is erg ingrijpend voor zowel de patiënt als voor hun dierbaren. Als u of een geliefde tekenen van dementie vertoont, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Senior Service ondersteunt mensen met dementie vaak al in een vroeg stadium. Wij weten als geen ander hoe belangrijk vertrouwen is. Door één vast team aan te bieden, bouwt u of uw dierbare een vertrouwensband op met de thuishulp. Zo maken we het mogelijk om met een gerust gevoel thuis te blijven wonen met liefdevolle ondersteuning.

In de volgende blogs over dementie gaan we per vorm dieper in op de oorzaken en de behandelmogelijkheden.

Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.