Terug naar overzicht
19 jun

Mantelzorg

De mooiste documentaires over mantelzorg

Senior en haar dochter omhelzen elkaar

Als mantelzorger maak je in het dagelijks leven heel wat mee. Het is soms lastig om aan je omgeving uit te leggen hoe je je voelt. En zonder andere mantelzorgers om je heen, voel je je wellicht niet altijd begrepen. Boeken, films en voorstellingen kunnen zorgen voor de nodige herkenning. Deze keer hebben we de mooiste documentaires over mantelzorg op een rijtje gezet.

Oma en Chris en de rode auto - Ingrid Kamerling (2019)

Filmmaker Ingrid Kamerling richt haar camera op haar 94-jarige oma Hildegard en haar dertigjarige neef Chris. Chris heeft autisme en woont begeleid, maar zorgt drie dagen per week voor zijn oma. Beiden houden ze enorm van reizen, en tegen het advies van de familie in neemt Chris oma mee op een bijzondere reis naar Luxemburg.

Vader in de tuin - Frans Bromet (2020)

Opa Koos van 89 is weduwnaar en woont nog zelfstandig, maar zijn gezondheid gaat achteruit en hij voelt zich eenzaam. Hij wil alleen liever niet naar een verpleeghuis. Daarom stelt zijn schoondochter Anita voor dat hij bij haar in de tuin komt wonen, waar een gloednieuwe kant-en-klare mantelzorg woning wordt neergezet.

Moeder aan de lijn - Nelleke Koop (2018)

Elien, Carin en Hanna zorgen voor hun ouder wordende moeders, wat door hun eigen drukke levens niet altijd makkelijk is. Hun moeders hebben beginnende dementie waardoor de rollen van ouder en kind langzamerhand omdraaien, en de drie vrouwen hun leven tijdelijk in de parkeerstand moeten zetten.

Wei - Ruud Lenssen (2019)

In Wei legt documentairemaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Het levenswerk van vader Jac is zijn wei: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. Hier wilt hij voor blijven zorgen, maar zijn beginnende dementie maakt het er niet makkelijker op.

Bovenstaande documentaires geven een intiem inkijkje in het leven van mantelzorgers en hun dierbaren. Hoewel er veel aandacht is voor de zware kanten, kunnen ervaringen van anderen ook zorgen voor herkenning en steun. Als Senior Service helpen wij met aanvullende mantelzorg. Elke hulpvraag is anders, maar voor eenieder even belangrijk om met een gerust gevoel te kunnen genieten van elke dag.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.