Terug naar overzicht
05 feb

Nieuws

Hoe herken je beginnende dementie?

Oudere dame is aan het tuinieren

Het herkennen van beginnende dementie kan soms lastig zijn, omdat de symptomen vaak geleidelijk ontstaan en variëren afhankelijk van het type dementie. Het is belangrijk op te merken dat vergeetachtigheid niet altijd betekent dat iemand dementie heeft. Er zijn echter enkele algemene signalen die kunnen wijzen op beginnende dementie. Dit zijn enkele veelvoorkomende symptomen:

  1. Geheugenverlies. Vergeetachtigheid die de dagelijkse activiteiten beïnvloedt, zoals het herinneren van recente gebeurtenissen of het vragen naar dezelfde informatie meerdere keren, kan een teken zijn van beginnende dementie.
  2. Verwarring en desoriëntatie. Mensen met beginnende dementie kunnen verward raken over tijd, plaats en persoon. Ze kunnen bijvoorbeeld vergeten waar ze zijn of de weg naar huis kwijtraken in vertrouwde omgevingen.
  3. Problemen met taal en communicatie. Het kan moeilijker worden om gedachten uit te drukken, woorden te vinden of het juiste woord te gebruiken. Gesprekken kunnen verward of onsamenhangend lijken.
  4. Moeite met dagelijkse taken. Taken die voorheen vanzelfsprekend waren, zoals koken, het beheren van financiën of het volgen van een recept, kunnen moeilijker worden voor mensen met beginnende dementie.
  5. Veranderingen in gedrag en karakter. Dementie kan leiden tot veranderingen in gedrag, zoals prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, angst of depressie. Een persoon kan zich ook terugtrekken uit sociale activiteiten.
  6. Problemen met plannen en organiseren. Het vermogen om complexe taken te plannen en uit te voeren kan afnemen. Dit kan zich uiten in moeite met het volgen van een planning, het organiseren van activiteiten of het beheren van tijd.
  7. Herhaaldelijk vragen. Mensen met beginnende dementie kunnen dezelfde vragen herhaaldelijk stellen, zelfs nadat ze een antwoord hebben ontvangen.
  8. Verlies van initiatief. Verminderde interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren, evenals een gebrek aan initiatief in het starten van nieuwe activiteiten, kunnen wijzen op beginnende dementie.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen kunnen variëren en niet allemaal aanwezig hoeven te zijn. Als je vermoedt dat een dierbare tekenen van beginnende dementie vertoont, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een evaluatie en eventuele diagnose.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.