Terug naar overzicht
28 sep

Nieuws

Hoe kunnen we eenzaamheid bij senioren tegengaan?

Week tegen Eenzaamheid: Een klein gebaar kan het verschil maken

In 2022 voelde maar liefst 63% van de 85-plussers zich eenzaam, een percentage dat hoger ligt dan bij andere leeftijdsgroepen. Voor 75-plussers was dit 54%. De Week tegen Eenzaamheid is er om bewustzijn te creëren en actief eenzaamheid te bestrijden. Onze toegewijde thuishulpen bij Senior Service brengen senioren dagelijks vreugde en gezelschap. In dit blog delen we waardevolle tips om eenzaamheid bij senioren tegen te gaan.

Eenzaamheid kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals verlies van partner of vrienden, fysieke beperkingen, beperkte mobiliteit, afnemend sociaal netwerk en veranderingen in de levensomstandigheden. Eenzaamheid heeft aanzienlijke gevolgen voor hun fysieke en mentale welzijn. Het kan leiden tot depressie, angst, stress, verhoogde bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem. Bovendien hebben eenzame ouderen vaak een lagere levenskwaliteit en een kortere levensverwachting.

Met de volgende tips hopen we mantelzorgers en hun dierbaren te helpen bij hun eenzaamheid.

 

  1. Sociale activiteiten. Moedig ouderen aan om deel te nemen aan sociale activiteiten zoals seniorengroepen, hobbyclubs of lokale evenementen. Dit biedt kansen om nieuwe mensen te ontmoeten en gemeenschapsbanden te versterken.

  2. Technologie gebruiken. Help ouderen om vertrouwd te raken met technologie, zoals smartphones, tablets en sociale media. Dit opent de deur naar digitale communicatie, videochats met familie en vrienden, en online gemeenschappen.

  3. Fysiek actief blijven. Moedig ouderen aan om, zover dat kan, actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen, tuinieren of deel te nemen aan lichte lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan het welzijn en de stemming verbeteren, en biedt kansen voor sociale interactie, zoals wandelgroepen.

  4. Maaltijden delen. Organiseer regelmatig gezamenlijke maaltijden waar ouderen met anderen kunnen samenkomen om te eten en te praten. Dit kan in een gemeenschapscentrum, een lokaal restaurant of zelfs bij iemand thuis plaatsvinden.

  5. Ondersteuning bieden. Zorg ervoor dat ouderen zich bewust zijn van de beschikbare ondersteuningsdiensten, zoals de mantelzorgondersteuning van Senior Service.

  6. Begeleid vervoer. De vaste thuishulp van Senior Service gaat graag met de senior op pad. Door het bieden van begeleid vervoer kunnen ouderen gemakkelijker deelnemen aan sociale activiteiten en uitstapjes maken.

  7. Luisteren en betrokkenheid tonen. Neem de tijd om naar ouderen te luisteren, toon oprechte interesse en vraag naar hun ervaringen en verhalen. Een gevoel van erkenning en verbondenheid kan helpen bij het verminderen van eenzaamheid.

 

Eenzaamheid voelt voor iedereen anders. Daarom is het tegengaan ervan echt maatwerk. Samen een maaltijd koken, een wandeling maken of gewoon lekker kletsen, in het echt en aan de telefoon. De kleine alledaagse dingen samen doen kan een enorm verschil maken in de strijd tegen eenzaamheid. De persoonlijke thuishulpen van Senior Service zetten zich dag en nacht in om senioren gezelschap te bieden. Daarnaast is ook begeleiding van en naar een hobby of vereniging mogelijk, om sociale contacten in de buurt te kunnen behouden. Zo hopen we eenzame gevoelens bij senior te verhelpen én te voorkomen.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.