Terug naar overzicht
09 jun

Ons werk

Ingezonden: Mijn ervaring na 46 jaar in de zorg

coby(1).png

Door: Coby, thuishulp regio Zeeland

Sinds juli 2020 ben ik werkzaam bij Senior Service als thuishulp in de regio ”Zeeland”.  Daarvoor ben ik 46 jaar werkzaam geweest in de zorg, eerst als ziekenverzorgende en later als verpleegkundige. Ook heb ik gedurende een periode van 4 jaar zelf kunnen ervaren wat het betekent om mantelzorger te zijn, in combinatie met een gezin en een fulltime baan. Nu bezoek ik wekelijks mevrouw Eikenhorst* in Middelburg. Ik vertel graag over mijn ervaringen in de (mantel)zorg en de bezoekjes aan mijn cliënt. Leest u mee? 

Waar het allemaal begon

Toen ik een jaar of 7 was heb ik via mijn zus kennisgemaakt met de zorg. Zij startte toen de opleiding tot verpleegkundige. Aangezien wij de slaapkamer met z'n drieën moesten delen en het leeftijdsverschil ruim was, was studeren voor haar alleen mogelijk in de douche. Daar zat ze met een klein tafeltje, een lampje en een straalkacheltje te blokken. En altijd moest ik even bij haar binnen glippen om in de boeken te kijken, wat ik reuze interessant vond. Vanaf dat moment besloot ik om later ook verpleegster (zo heette dat toen nog) te worden! Een aantal jaren later ronde ik mijn opleiding tot ziekenverzorgende af en ging ik werken in een verpleeghuis.

1979 - 2020

Na enkele jaren werkervaring in het verpleeghuis, besloot ik de opleiding tot verpleegkundige te gaan doen. Een enerverende tijd waarna ik, samen met mijn man, voor drie jaar naar Egypte vertrok. Hier werkte ik in een privé-ziekenhuis op de Neonataal Intensive Care Unit en later ook op de verloskamer. Dit was nieuw voor mij en niet altijd gemakkelijk. Zo werkte ik samen met collega's met verschillende nationaliteiten waardoor er Arabisch, Engels, Duits en Frans werd gesproken. Dat was soms met gebarentaal werken. Bij terugkomst in Nederland ben ik nog jaren werkzaam geweest als verpleegkundige in verschillende functies in ziekenhuizen & verpleeghuizen en in de thuiszorg.

 

AdobeStock_68469124-min.jpeg

 

Tijdens deze periode ben ik 4 jaar mantelzorger geweest, naast mijn fulltime baan en eigen gezin. Gelukkig met ondersteuning van mijn partner en mijn zus, zonder hen had dit niet mogelijk geweest. Eerst voor mijn ongeneeslijk zieke zus, die 8 maanden bij ons in huis heeft gewoond. Vervolgens heb ik mijn moeder ondersteund en later ook mijn vader begeleid en ondersteund met zijn verlies. Helaas heb ik in die 4 jaar afscheid moeten nemen van alle drie. Dat heeft enorm veel impact op je leven!

Werken met hart en ziel

Nu, na ruim 46 jaar werken in de zorg (en het verbouwen van ons huis), geeft mijn lichaam aan dat het niet langer meer mogelijk is de zorg te verlenen zoals ik dat jaren lang had gedaan. Een enorme teleurstelling! Ik ben daarom op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om zorg te verlenen. Ik kwam uit bij Senior Service en dacht; dit is het! Werken met hart en ziel, een aanvulling voor mij als mens en de verpleegkundige in mij! 

Op bezoek bij mevrouw Eikenhorst

Sinds enkele weken bezoek ik nu mevrouw Eikenhorst in Middelburg. In verband met de afwezigheid van mijn collega neem ik het even van haar over. Dat was wel even wennen voor mevrouw, een andere persoonlijkheid in huis. Maar al snel leerde we elkaar kennen, ontstond er een vertrouwensband en wederzijds respect. Ik vind het belangrijk om haar de ruimte te geven om zichzelf te zijn, vragen te mogen stellen en aandacht te besteden aan wat zij wel of juist niet prettig vindt. Als mevrouw Eikenhorst moeite heeft met dingen opzoeken op de Ipad bijvoorbeeld, vraag ik dan altijd even of zij het fijn vindt als ik haar daarin ondersteun, zonder daarin iets van haar over te nemen. Hoe beter we elkaar leren kennen, des te beter ik kan inspelen op haar onuitgesproken vragen. 

 

cover koetjes en kalfjes.jpg

 

Samen naar de bakker, wandelen of praten over vroeger

Tijdens mijn bezoek aan mevrouw Eikenhorst gaan we er regelmatig op uit. Een wandeling samen of even naar de bakker of de landwinkel met de auto. Maar ook help ik met wasgoed ophangen of bloemen in de vaas zetten. Het liefst praten we over vroeger. Zo zijn er veel herkenningen en raakvlakken over ''het leven van toen''. Gelukkig kan ik als thuishulp alle tijd en ruimte nemen, dat vind ik zo ontzettend fijn! Ik hoef geen keuze te maken over wie ik eerst zal helpen of bij wie ik langer blijf, er zit niemand op mij te wachten. Dit geeft zoveel rust, zowel voor mij als voor mevrouw.  

 

Wat ik geleerd heb na 46 jaar in de zorg?

Kijk naar de mogelijkheden, niet naar de beperkingen. Vaak is men geneigd om voor een ander in te vullen wat hij of zij wel en niet kan. Het is zo belangrijk om een cliënt de eigen regie in handen te geven en te luisteren naar hun wensen en behoeften. 

 

*De namen van onze cliënten zijn vanwege privacyredenen fictief

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.