Terug naar overzicht
11 mrt

Mantelzorg

Mantelzorg ABC: termen en afkortingen uitgelegd

Mantelzorg abc

Als mantelzorger op zoek naar hulp voor een naaste, komt u ongetwijfeld veel termen en afkortingen tegen. Dit kan soms verwarrend zijn. In dit blog leggen we graag uit wat deze termen, in het kort, betekenen.

 

Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)

Deze wet helpt mensen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen door ondersteuning te bieden in de vorm van aanpassingen in huis, vervoer, of huishoudelijke hulp. Senior Service kan hierbij ondersteunen door aanvullende niet-medische zorg te bieden, die hand in hand gaat met de diensten uit de Wmo.

 

Wlz (Wet langdurige zorg) en Wlz-indicatie

De Wlz is bedoeld voor een ieder die langdurige en intensieve zorg nodig heeft. Met een Wlz-indicatie kunnen mensen terecht in een verpleeghuis, een instelling voor mensen met een handicap of een ggz-instelling. Maar wat als iemand liever thuis blijft? Met een Wlz-indicatie is het ook mogelijk om thuis te blijven wonen en toch de benodigde intensieve zorg te ontvangen. Hierbij kan Senior Service ondersteunen.

 

CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg)

Het CIZ bepaalt of iemand in aanmerking komt voor de Wlz. Onze ervaren medewerkers kunnen u en uw naasten adviseren en begeleiden bij het aanvraagproces.

 

Respijtzorg

Even op adem komen als mantelzorger is cruciaal. Respijtzorg van Senior Service biedt u de kans om even tot rust te komen, terwijl uw naaste in vertrouwde handen is.

 

MPT (Modulair Pakket Thuis)

Het MPT biedt flexibiliteit in zorg aan huis, waarbij Senior Service een maatwerkoplossing biedt die aansluit bij de specifieke behoeften van uw naaste. De zorg kan volledig ingericht worden naar wens, zonder de administratieve lasten die normaal bij een Pgb komen kijken.

 

Pgb (Persoonsgebonden Budget)

Met een Pgb beheert u zelf de zorgfinanciën. In Nederland komt iedereen die niet zonder ondersteuning kan, mogelijk in aanmerking voor een Persoonsgebonden Budget (Pgb). Een toekenning is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Met dit budget kunnen de diensten van Senior Service worden ingekocht.

 

Zorgkantoor en ZIN (Zorg in natura)

Het zorgkantoor faciliteert langdurige zorg via de Wlz. Met Zorg in Natura (ZIN) regelen wij, als erkende aanbieder, direct alle zorg die uw naaste nodig heeft, zonder de administratieve lasten voor u.

 

ZZP (Zorgzwaartepakket)

Het zorgzwaartepakket bepaalt hoeveel zorg iemand ontvangt. Senior Service vult deze zorg aan, afgestemd op de individuele behoeften van elke cliënt.

 

Zorgvolmacht

Met een zorgvolmacht zorgt u ervoor dat de zorgwensen van uw naaste gerespecteerd worden, ook als deze zelf geen beslissingen meer kan nemen.

 

We hopen dat dit mantelzorg ABC u heeft geholpen nog meer inzicht te krijgen in de termen die u geregeld tegenkomt in de zoektocht naar de beste hulp voor een naaste. Onthoud dat u er niet alleen voor staat. Senior Service staat klaar met ondersteuning, advies en praktische hulp om samen de beste hulp voor uw naaste te realiseren. Heeft u vragen of behoefte een persoonlijk advies? Onze cliëntenadviseurs staan altijd voor u klaar. Samen zorgen we ervoor dat uw naaste zo lang mogelijk liefdevol en comfortabel thuis kan blijven wonen.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.