Terug naar overzicht
04 dec

Nieuws

Ondersteuning van werkende mantelzorgers

Medewerker zit vermoeid achter de laptop

Eén op de vier werknemers in Nederland is mantelzorger. Zij zorgen met liefde voor een dierbare, vaak naast een drukke baan. De uitdaging van het combineren van werk met mantelzorg is een realiteit voor veel van hen. Het ziekteverzuim als gevolg van deze dubbele belasting is een groeiende zorg voor werkgevers. Een recent artikel van Pointer laat zien dat "één derde van de werkgevers mantelzorgers als een financiële strop ziet." Stof tot nadenken dus. Hoe kunnen we als samenleving, en in het bijzonder als werkgevers, bijdragen aan een oplossing die zowel zorgzaam als kostenefficiënt is?

De realiteit in cijfers

Uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek van Senior Service blijkt dat maar liefst 63% van de werkende mantelzorgers zich niet gesteund voelt door hun werkgever. Dit leidt tot ziekteverzuim, met 15% van de werknemers die zich het afgelopen jaar ziek hebben gemeld wegens mantelzorgtaken. Het onderzoek onthult ook dat bijna 20% van de werknemers vrije tijd heeft moeten opnemen, en slechts 4% gebruik heeft gemaakt van het zorgverlof - een optie die werknemers zelf suggereren als een mogelijke oplossing.

Een echte oplossing

In ons “Mantelzorger van de Zaak” programma brengen wij onze meer dan 25 jaar ervaring in het ondersteunen van meer dan 20.000 cliënten en mantelzorgers samen. Dit concept, dat gebaseerd is op onze uitgebreide kennis en database, is zorgvuldig samengesteld om uitputting bij mantelzorgende werknemers tegen te gaan en werkgevers te helpen bij het reduceren van ziekteverzuimkosten. Dit initiatief biedt een drietrapsraket van ondersteuning die speciaal is ontworpen om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen en om werkgevers te helpen de kosten van verzuim te verminderen en een unieke secundaire arbeidsvoorwaarde te creëren.

Deze drietrapsraket begint met het identificeren van medewerkers die risico lopen op overbelasting door mantelzorg. Vervolgens biedt Senior Service gerichte aanvullende ondersteuning speciaal voor de naaste waar de mantelzorger / medewerker voor zorgt, zowel tijdelijk als structureel. Ten slotte wordt er een kader gecreëerd voor duurzame ondersteuning, op maat gemaakt voor zowel de werknemer als de organisatie.

Case

Een recente case illustreert het financiële voordeel van deze aanpak: bij een werkgever met meer dan 4000 medewerkers heeft de introductie van het 'Mantelzorger van de Zaak' programma de potentiële risicopost van €700.000 per jaar aan verzuimkosten teruggebracht naar een investering van maximaal €200.000 per jaar. Dit onderstreept niet alleen de kostenbesparingen maar ook de waarde van het behoud van productiviteit en werknemerswelzijn in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Als werkgevers spelen we een sleutelrol in het ondersteunen van onze werknemers, inclusief degenen die de verantwoordelijkheid van mantelzorg dragen. Door bewust te zijn van hun behoeften en proactief oplossingen te bieden, kunnen we samen werken aan het verminderen van verzuim en het creëren van een zorgzame, productieve werkomgeving. Voor meer informatie over hoe we deze ondersteuning kunnen structureren en integreren, nodigen we u uit om onze landingspagina te bezoeken.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.