Terug naar overzicht
24 mrt

Nieuws

Online huiskamerconcert gaat viral met miljoen kijkers

Huiskamerconcert

 

Rotterdams initiatief vol lof ontvangen in binnen- en buitenland

Rotterdam, 24 maart 2020 – Het online optreden dat vrijdag 20 maart is uitgezonden door het Rotterdams Philharmonisch Orkest is in de daaropvolgende dagen door meer dan een miljoen mensen bekeken. Ook buiten onze grenzen ontroerde het online Beethoven-concert. Zo deelde de Amerikaanse astrofysicus Neil Degrasse Tyson de video met zijn 14 miljoen volgers op Twitter en is het huiskamerconcert al meerdere keren voorbijgekomen in het BBC World News.

 

Twitterbericht

 

Het initiatief is een samenwerking met de grootste en oudste particuliere mantelzorgorganisatie van het land, Senior Service. “We hadden enkel durven dromen dat de video zo snel al zo vaak bekeken zou worden. Als je alleen al de kijkcijfers van de social mediakanalen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Senior Service bij elkaar optelt kom je nu al boven een miljoen views”, vertelt directeur Floris Vervat van Senior Service. “Ons doel om bij te dragen aan de saamhorigheid tussen de Nederlanders onderling en de ouderen in het bijzonder is dan ook zeker behaald.”

Verbinding en verbroedering

Het muziekstuk dat wordt gespeeld is Beethoven 9: ‘Alle Menschen werden Brüder’, een stuk dat staat voor verbinding, verbroedering en saamhorigheid. In de video zijn de individuele opnames van 17 musici die in hun huiskamer spelen samengevoegd tot één online optreden dat te zien is op de social-kanalen en de websites van Senior Service en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zou eigenlijk een tour maken door de Verenigde Staten en in verschillende steden optreden, maar het coronavirus heeft daar een streep door gezet. Het orkest besloot daarom samen met stadsgenoot Floris Vervat van de nood een deugd te maken.

Senior Service weet maar al te goed hoezeer er in deze tijd behoefte is aan meer contact tussen de Nederlanders. “Nu de overheid heeft geadviseerd om bezoek aan oudere en kwetsbare mensen zo veel mogelijk te beperken, wordt eenzaamheid een almaar nijpender probleem. Dat gaat ons aan het hart”, zegt directeur Vervat. “Wij willen ons richten tot alle 17 miljoen Nederlanders die Rutte aansprak in zijn toespraak. We moeten ons aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid, oplossingen vinden om elkaar te steunen en ondanks de fysieke afstand nader tot elkaar te komen. Muziek bewerkstelligt dit.”

Over het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest is een symfonieorkest dat al meer dan 100 jaar bestaat en de Doelen in Rotterdam als thuisbasis heeft. In 1918 stond het gezelschap nog bekend onder de naam ‘Genootschap van Beroepsmusici Tot Onderlinge Kunstbeoefening’. Onder dirigenten Jean Fournet en Edo de Waart kreeg het Rotterdamse orkest internationale bekendheid. De huidige chef-dirigent is Lahav Shani en inmiddels reist het orkest de hele wereld over. De pas afgezegde tournee door de Verenigde Staten was een jubileum tour, aangezien het dit jaar precies vijftig jaar geleden is dat het orkest voor de eerste keer door Amerika op tournee ging.

Over Senior Service

Senior Service biedt senioren en mantelzorgers extra thuishulp in de familie en bestaat in 2020 precies een kwarteeuw. De jonge Rotterdamse ondernemer Floris Vervat zette in 2006 zijn eerste stappen in deze specifieke zorgmarkt, gemotiveerd door een gebrek aan zorgoplossingen voor zijn eigen grootouders. Na een overname van Senior Service in 2010 ontstond de oudste landelijk werkende thuishulporganisatie van Nederland. De missie van Senior Service luidt: ‘Ouder worden in Nederland voorgoed veranderen’. De diensten van Senior Service variëren van thuishulp van twee uur per week tot volledige 24-uur zorg en van ondersteuning bij de administratie tot waakdiensten na een opname in het ziekenhuis.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.