Terug naar overzicht
21 sep

Nieuws

Wereld Alzheimer Dag 2023

Senior en verzorgster houden elkaar vast

Wereld Alzheimer Dag, dat jaarlijks op 21 september plaatsvindt, is bedoeld om bewustzijn te creëren over de ziekte van Alzheimer. Deze dag is een wereldwijde oproep tot actie, waarbij zowel mensen als organisaties samenkomen om solidariteit te tonen met de miljoenen mensen die wereldwijd door de ziekte worden getroffen.

Wereld Alzheimer Dag biedt een gelegenheid om te informeren, onderwijzen en aan te moedigen tot het nemen van concrete stappen in de strijd tegen de ziekte, het ondersteunen van patiënten en hun families, en het bevorderen van onderzoek naar behandelingen en mogelijke genezing. Deze dag benadrukt het belang van begrip, compassie en de noodzaak van een gemeenschappelijke inspanning om de uitdagingen van deze ingrijpende ziekte aan te pakken. We zetten de 10 meest gestelde vragen over Alzheimer op een rij.

 

  1. Wat is de ziekte van Alzheimer? De ziekte van Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die leidt tot geleidelijk verlies van cognitieve functies, zoals geheugen, denken en redeneren. Het is de meest voorkomende vorm van dementie.

  2. Wat zijn de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer? De vroege tekenen kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn geheugenverlies, moeite met het vinden van de juiste woorden en veranderingen in stemming of gedrag.

  3. Wie kan de ziekte van Alzheimer krijgen? De ziekte van Alzheimer kan mensen van alle leeftijden treffen, maar het komt vaker voor bij ouderen. Leeftijd is een belangrijke risicofactor. Er zijn ook zeldzame genetische vormen die op jongere leeftijd kunnen beginnen.

  4. Is de ziekte van Alzheimer erfelijk? Sommige vormen van de ziekte van Alzheimer hebben een genetische component, maar de meeste gevallen worden niet veroorzaakt door erfelijkheid.

  5. Is er een remedie voor de ziekte van Alzheimer? Op dit moment is er geen genezing voor de ziekte van Alzheimer. Behandelingen zijn gericht op het verlichten van symptomen en het vertragen van de progressie van de ziekte.

  6. Kunnen levensstijlkeuzes de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer beïnvloeden? Er is bewijs dat gezonde levensstijlkeuzes, zoals een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en cognitieve stimulatie, de kans op het ontwikkelen van de ziekte kunnen verminderen.

  7. Hoe wordt de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd? De diagnose wordt vaak gesteld op basis van klinische beoordelingen, neuropsychologische tests en beeldvormende onderzoeken zoals een MRI of CT-scan.

  8. Wat is het verloop van de ziekte van Alzheimer? Het verloop van de ziekte varieert per individu, maar over het algemeen wordt de toestand van patiënten geleidelijk erger na verloop van tijd. In de latere stadia van de ziekte kunnen mensen hun dagelijkse activiteiten niet meer zelfstandig uitvoeren.

  9. Wat kunnen familieleden en verzorgers doen om te helpen bij de zorg voor iemand met de ziekte van Alzheimer? Het is belangrijk om geduldig, begripvol en ondersteunend te zijn. Het bieden van een gestructureerde omgeving en het aanmoedigen van sociale interactie kan ook gunstig zijn.

  10. Zijn er organisaties die hulp en ondersteuning bieden aan mensen met de ziekte van Alzheimer en hun families? Ja, er zijn veel organisaties wereldwijd die ondersteuning bieden aan mensen met Alzheimer en hun verzorgers, zoals de Alzheimer's Association en Alzheimer Nederland. Ze bieden informatie, advies, en vaak ook lokale gemeenschapsdiensten.

 

Bij Senior Service begrijpen we als geen ander hoe uitdagend het is om te zorgen voor een dierbare met Alzheimer. Omgaan met dementie vereist begrip, geduld en toewijding. Vergeet niet om ook voor uw eigen welzijn te zorgen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Samen kunnen we zorgen voor een liefdevolle en respectvolle omgeving voor mensen die met dementie leven. De thuishulpen van Senior Service hebben veel ervaring met dementie en ondersteunen u en uw dierbare graag in het dagelijks leven.