Terug naar overzicht
18 mrt

Nieuws

Zorgkosten voor thuiszorg aftrekken bij uw belastingaangifte

Belastingaangifte extra gezinshulp

Sinds 1 maart kunt u weer de aangifte doen van uw inkomstenbelasting over het voorgaande jaar. Het doen van de belastingaangifte brengt elk jaar weer de kans om te besparen waar mogelijk, onder andere als het gaat om de kosten voor thuiszorg. Veel mensen weten niet dat deze kosten fiscale voordelen kunnen opleveren. In dit blog lichten we toe hoe u deze zorgkosten kunt aftrekken en welke andere vergoedingen er mogelijk zijn.

 

Aftrekpost extra gezinshulp

Om uw zorgkosten via bijvoorbeeld Senior Service deels terug te krijgen via de belasting, zijn er enkele voorwaarden. U komt in aanmerking als u vanwege ziekte of invaliditeit thuiszorg nodig heeft. Belangrijk is dat u alle rekeningen bewaart, waarop duidelijke informatie staat zoals de datum, het bedrag en gegevens van de zorgaanbieder. Let op: u kunt alleen het deel van de kosten aftrekken dat hoger is dan het vastgestelde drempelbedrag. Dit drempelbedrag hangt af van uw (en eventueel uw partners) drempelinkomen. Voor gedetailleerde berekeningen en meer informatie over het drempelbedrag en hoe dit te berekenen, verwijzen we u naar de officiële website van de Belastingdienst.

Voor een gedetailleerde uitleg en berekening van het drempelbedrag voor extra gezinshulp, bezoek de Belastingdienst.

 

Hoe geeft u zorgkosten aan in uw belastingaangifte?

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting, kunt u onder uitgaven de zorgkosten invullen. Hier vult u het totaalbedrag van onze facturen in, exclusief bedragen waarvoor u reeds een vergoeding ontving, zoals een Pgb of uw eigen bijdrage aan het CAK. Als u geen vergoedingen ontvangt, kunt u het volledige bedrag opgeven. Deze aftrekpost kan een besparing opleveren van 50%.

 

Overige vergoedingsmogelijkheden voor thuiszorg

Naast belastingaftrek zijn er extra vergoedingsmogelijkheden en btw-vrijstellingen beschikbaar. Indien u een indicatie heeft voor persoonlijke verzorging/begeleiding via de Wmo of Wlz, bent u vrijgesteld van btw. Met een Pgb kunt u zelf thuiszorg inschakelen en mogelijk een volledige vergoeding ontvangen. Daarnaast zijn er veel zorgverzekeraars die aanvullende mantelzorg vergoeden.

De regels rondom de aftrek van zorgkosten en de mogelijkheden voor vergoedingen kunnen complex zijn. Onze cliëntenadviseurs staan klaar om u te helpen met persoonlijk advies. Neem contact op via 0800 - 1969 voor meer informatie.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.