Terug naar overzicht
08 jun

Mantelzorg

10x De leukste (bord)spelletjes van vroeger

Bordspel gezin.jpg

Spelletjes zijn van alle tijden en leuk voor jong én oud. Toch speelt de jeugd van nu andere spelletjes dan die u vroeger speelde. Wij hebben de 10 leukste spelletjes van vroeger voor u op een rijtje gezet. Welk spel speelde u vroeger het liefst?

1. Ganzenborden

Het oer-Hollandse ganzenbord is voor de meeste wel bekend. Om de beurt gooien de spelers met de dobbelsteen om het aantal stappen te bepalen dat er gelopen mag worden. Maar let op: er zijn ook een aantal valkuilen op de weg. Zoals de herberg waar u een nachtje moet overnachten en dus een beurt moet overslaan. Of de gevreesde put, als u hierin valt moet u wachten tot één van de andere spelers u komt redden. De speler die als eerste eindigt op vak 63 heeft gewonnen! 

2. Mens erger je niet

Zoals de naam van dit spel al zegt: ”Mens-erger-je-niet”. En dat kan bij dit spel soms best lastig zijn. Iedere speler heeft 4 pionnen van dezelfde kleur die hij of zij zo snel mogelijk over het speelveld verplaatst richting de thuisbasis. Maar pas op dat u niet door een andere speler van het bord wordt gegooid. U moet dan namelijk met deze pion weer helemaal vanaf het begin beginnen. Mens erger je niet is een eeuwenoud bordspel dat vanaf 1934 voor het eerst in Nederland werd verkocht.

 

Bordspel mens erger je niet.jpg

 

3. Vlooienspel 

Bij het vlooienspel moeten de spelers om de beurt proberen om de vlooien in de bak te schieten. Geen echte vlooien gelukkig, maar plastic fiches. Door met een plastic fiche op de rand van een ander plastic fiche te drukken, zal deze de lucht in schieten. Dit tafereel doet men denken aan springende vlooien, vandaar de naam ”vlooienspel”.

4. Pim Pam Pet

Voor dit spel heeft u alleen een draaischijf met letters nodig en een stapel vragen. Een speler leest de vraag voor, zoals: ”Noem een land dat begint met de letter …”. Vervolgens wordt er gedraaid aan de draaischijf.  Zodra de draaischijf stopt bij een letter proberen alle spelers zo snel mogelijk een antwoord te verzinnen op de vraag, die begint met de letter op de draaischijf. De speler die dit het snelste doet wint de vraag en mag het kaartje houden. Wie op het einde de meeste vragen heeft kunnen beantwoorden wint het spel. 

5. Halma

Dit zeshoekige bordspel kan met 2-6 spelers gespeeld worden. Doel van het spel is om al uw pionnen aan de overkant te krijgen. Iedere speler mag om de beurt een pion via de lijn naar een volgend punt verplaatsen. De speler mag hierbij telkens maar één stap doen. Behalve wanneer de speler over een pion kan springen, op deze manier kan de speler meerdere stappen in één beurt doen.  Hoe snel krijg u de pionnen naar de overkant?

 

Halma bordspel.jpg

 

6. Memory

Voor wie zijn geheugen wil trainen is memory dé ideale oplossing. De spelers proberen ieder om zoveel mogelijk paren te verzamelen. Per beurt mag een speler twee kaarten omdraaien. Zijn het dezelfde kaarten? Dan heeft u memory en mag u nog een beurt. De uitdaging is om tijdens het spel goed te onthouden welke kaarten er zijn omgedraaid en wat precies waar ligt. De winnaar is de speler met de meeste paren.

7. Zeeslag

Tijdens dit spel waant u zich even als kapitein op een schip. Uw missie? De boten van de tegenstander opsporen en laten zinken. Beide spelers hebben twee aparte speelvelden voor zich. Op het ene speelveld plaatst u uw eigen boten, op het andere speelveld probeert u de boten van de tegenstander te detecteren. Om de beurt mogen de spelers een vak noemen. Staat hier een boot op? Dan mag u nog een keer raden. Heeft u alle vakken geraden waar een schip op staat? Dan zinkt het schip. De speler die als eerste alle boten van de tegenstander heeft laten zinken is de winnaar!

8.Pesten

Pesten? Jazeker! Bij dit kaartspel draait het erom dat u als eerste uw kaarten weg speelt.  Er is geen maximaal aantal deelnemers bij pesten, de kaarten worden verdeeld over het aantal spelers. Om de beurt mogen spelers een kaart op de stapel leggen. Deze kaart mag alleen op een kaart worden gelegd uit dezelfde categorie of met dezelfde waarde. Daarbij zijn er nog een aantal spelregels waarmee u uw tegenstanders kunt pesten om te voorkomen dat ze eerder uitkomen dan u. Denkt u bijvoorbeeld aan ”acht houdt de wacht” (een beurt overslaan) of ”zeven blijft kleven” (nog een keer aan de beurt). Vaak heeft ieder huishouden zo zijn of haar eigen spelregels bedacht bij Pesten. Welke bijzondere spelregels had u thuis?

9. Rummikub

Dit spel uit de jaren 30 werd oorspronkelijk met kaarten gespeeld. Ondertussen zijn de kaarten vervangen door kunststof steentjes. Iedere speler mag 14 stenen pakken en probeert deze zo snel mogelijk kwijt te spelen. Op tafel worden reeksen neergelegd van minimaal drie stenen. Een reeks bestaat uit stenen met dezelfde waarde in verschillende kleuren of stenen in dezelfde kleur met opeenvolgende cijfers. Iedere ronde kan zomaar anders zijn en dus is het een echte uitdaging om steeds een steen op tafel te leggen.  Wie won er bij u thuis altijd met Rummikub?

 

Rummikub.jpg

 

10. Mikado

Stalen zenuwen en vaste handen zijn een echte must voor dit spel. Met een grote groep rond de tafel kijkt iedereen aandachtig naar de speler die probeert om een stokje uit de stapel te trekken. Heel voorzichtig want zodra een ander stokje beweegt is de speler af en mag de volgende aan de beurt.  Op de mikadostokken staan gekleurde strepen, deze geven de waarde van de stok aan. Het spel is afgelopen zodra alle stokken zijn gepakt. De spelers tellen nu de punten bij elkaar op, de speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Samen een (bord)spel spelen?

Een persoonlijke thuishulp van Senior Service biedt niet alleen een helpende hand in en om het huis, maar is er ook voor meer gemak en de gezelligheid. Zo kunnen wij u helpen met boodschappen doen en koken, het verzorgen van de planten, het behandelen van de post of administratie én spelen wij graag een gezellig (bord)spel met u. 

 

Thuishulp met gezelsschapsspel.jpg
Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.