Terug naar overzicht
25 sep

Mantelzorg

5 tips om krachtig en vitaal te blijven

Senior vitaal.jpeg

Zo lang mogelijk krachtig en vitaal blijven, wie wil dat niet? Soms laat uw gezondheid het een en ander te wensen over; ouderdom, fysieke ongemakken of ziektes kunnen u belemmeren bij het doen van de dingen die u graag zou willen doen. Maar het is belangrijk om voor zover mogelijk fit te blijven, zowel fysiek als mentaal. Om u hierbij op weg te helpen hebben wij een aantal tips op een rij gezet zodat u zo lang mogelijk krachtig en vitaal in het leven kan blijven staan.

1. Voldoende slaap

De basis voor een gezond en vitaal leven is voldoende slaap. Ieder mens heeft een goede nachtrust nodig, hierin maakt u namelijk bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat u zich beter kunt concentreren, een betere stemming heeft en waardoor u meer energie en zin heeft in het ondernemen van activiteiten. Daarnaast kan te weinig slaap een ongezonde eetlust stimuleren. Te weinig slaap zorgt namelijk voor een verhoogd leven van het stresshormoon ‘’Cortisol’’. Wanneer u een verhoogde cortisolwaarde heeft zult u sneller geneigd zijn om lekkernijen te pakken. De hoeveelheid slaap die u nodig heeft verschilt per persoon, het is hierbij belangrijk om goed te luisteren naar uw lichaam en zijn behoeften. Zo blijft u alert en vitaal.

Kunt u niet goed in slaap komen of wordt u vaak wakker? Kijkt u dan eens goed naar uw slaapomgeving; heeft u het juiste kussen, is er voldoende ventilatie, is uw omgeving rustgevend genoeg? Ook is het belangrijk om te kijken naar wat u doet in de uren voordat u gaat slapen. Zo kunt u uw telefoon- en/of computerscherm het beste vermijden voordat u gaat slapen. Het blauwe licht van uw scherm zorgt er namelijk voor dat uw hersenen actief blijven en u moeilijker in slaap valt. Daarnaast is het goed om een vast ritme aan te houden waarbij u dagelijks rond dezelfde tijd gaat slapen en weer opstaat.

 

Slapen.jpeg

 

2. Personal trainer

Voor een gezond lichaam is dagelijkse beweging essentieel. Voor de juiste balans in bewegen en sporten kunt u het beste terecht bij een personal trainer. Deze professional kijkt samen met u naar een goed dieet, de daarbij behorende bewegingsoefeningen en fitheidstesten. Een personal trainer kan u ook, naast de wekelijkse sessies, programma’s aanbieden die u thuis en op uw eigen tempo de rest van de week kunt volgen. Personal trainers zijn er in veel verschillende vormen en voor iedere portemonnee, vraag ernaar bij uw plaatselijke sportschool.

3. Positieve gedachtes

Voor een gezond lichaam is ook de geestelijke verzorging van groot belang. Mensen die veel piekeren en negatieve gedachtes hebben zullen zich veel sneller moe voelen en in een spiraal van negativiteit en stress belanden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een positieve gedachtegang. Begint u bijvoorbeeld met uzelf elke dag minstens 3 complimenten te geven of 3 dingen te benoemen die vandaag goed gingen.

Piekert u veel? Dan kan het helpen om juist even stil te staan bij uw zorgen. Vraag uzelf: wat is het ergste wat er kan gebeuren? En hoe reëel is het dat dit gebeurt? U zult zien dat wanneer u uw angsten of zorgen gaat relativeren dit voor veel rust kan zorgen. Vindt u het moeilijk om uw gedachtes te relativeren? Dan kan het helpen om erover in gesprek te gaan met naasten. Vraag hen om advies, wat zouden zij doen in uw situatie?

4. Ontspanningsoefeningen

Om piekeren en negatieve gedachtes te voorkomen is het belangrijk om dagelijks te ontspannen. Ontspannen kan uiteraard door een boek te lezen, muziek te luisteren of een wandeling te maken. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan daarom helpen om een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Denkt u hierbij aan ademhalingsoefeningen, een yogaklas of een mindfullness oefening. Vraag naar de mogelijkheden bij uw huisarts of zorginstelling of zoekt u op het internet naar oefeningen. U zult zien dat er diverse mogelijkheden zijn.

5. Gezond eten

Onze laatste tip klinkt misschien erg voor de hand liggend maar is zeker niet onbelangrijk: gezonde en gevarieerde voeding. Uw lichaam haalt namelijk belangrijke voedingsstoffen uit eten en drinken. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat u minder snel ziek wordt en helpen u om op een gezond gewicht te blijven. Voor een gezonde voeding is het van belang dat u iedere dag zo’n 1,5 liter vocht drinkt, iedere dag groente en fruit eet en u zo min mogelijk verzadigd vet eet. Verzadigd vet zit met name in dierlijke producten als: kaas, worst, volle melkproducten en vlees.

 

Senior koken.jpeg

 

Verder is het belangrijk om niet alleen te letten op wát u eet maar ook op wanneer u eet. Zo kunt u het beste op vaste tijdstippen ontbijten, lunchen en avondeten en is het hierbij belangrijk dat u geen maaltijd overslaat. Tenslotte wordt het aangeraden om 1 tot 4 keer iets gezonds te eten tussen de maaltijden door. Tussendoortjes helpen u om uw energielevel op peil te houden. U zult merken dat u met een gezond en regelmatig dieet u zich veel vitaler en krachtiger zult voelen. Kunt u (tijdelijk) hulp gebruiken bij het kopen en/of bereiden van maaltijden dan bieden de medewerkers van Senior Service uw hulp bij het boodschappen doen en koken van een maaltijd.

 

 

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.