Terug naar overzicht
03 nov

Mantelzorg

8 Redenen waarom mantelzorgers de helden zijn van onze samenleving!

Mantelzorger en senior

Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Toch vinden veel mantelzorgers de hulp die zij bieden aan hun naasten niet meer dan normaal. ''Zorgen voor elkaar, dat doe je nu eenmaal''. Soms heeft men niet eens door dat hij of zij een mantelzorger is. Op 'De Dag van de Mantelzorg' bedanken we alle mantelzorgers voor hun inzet en goede zorgen. Zij verdienen het om op deze dag even extra in het zonnetje gezet te worden, ze zijn immers de helden van onze samenleving. Waarom? Dat leest u hieronder. 

1. Vrijwillige zorg

Mantelzorgers verlenen vrijwillig en onbetaald zorg aan  mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in de familie, het huishouden of anderszins sociale netwerk. 

2. Vanuit het hart

Mantelzorgers werken vanuit hun hart, zonder hierbij een tegenprestatie, complimentje of bedankje te verwachten. Zij vinden de zorg die zij hun naaste bieden doorgaans dan ook niet meer dan normaal. 

 

Handen met hart

 

3. Staan altijd klaar

Mantelzorgers hebben geen 9-tot-5-mentaliteit, ze staan altijd klaar voor hun naaste. Dit betekent dat zij met regelmaat vroeg in de ochtend, laat in de avond of zelfs in hun weekend zorgen voor een naaste. Zelfs nu in coronatijd, met alle dilemma's van dien, staan ze klaar voor hun naaste.

4. Onmisbaar

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Daar waar de reguliere zorg soms tijd en handen tekort komen springen mantelzorgers bij. Zo helpen zij bijvoorbeeld met het aan- en uitkleden, douchen of zorgen ze voor de maaltijd. 

 

200814-Senior Sevice website_DSA0137.jpg

 

5. Duizendpoot

Mantelzorgers hebben naast hun zorgtaken vaak ook nog een druk privéleven. Zo combineren zij bijvoorbeeld hun baan (400.000 werknemers), studie, gezinsleven , sport of andere taken en verantwoordelijkheden met de zorg voor hun naaste.  Het zijn echte duizendpoten!

6. Zorgen zonder leeftijdsgrens

Mantelzorgers laten zich niet beperken door hun leeftijd. Zo zijn er mantelzorgers in alle leeftijden, van jong tot oud.  

 

200814-Senior Sevice website_DSA0137.jpg

 

7. Vrije tijd

Eén op de zes mantelzorgers biedt meer dan 8 uur per week hulp aan een naaste. Vrije tijd besteden aan mantelzorg is lang niet vanzelfsprekend. Iemand kan immers ook iets anders gaan doen. Bijvoorbeeld een middagje weg met een vriend of vriendin.

8. Steun en toeverlaat

Een belangrijk kenmerk van mantelzorgers is dat ruim 80% emotionele ondersteuning biedt voor een naaste. Een luisterend oor kan meer betekenen voor een persoon dan we ons soms doen beseffen.

 

Wilt u meer weten over De Dag van de Mantelzorg? Kijk dan op: dagvandemantelzorg.nl 

 

Over Senior Service

Met een vaste thuishulp van Senior Service blijft mantelzorgen fijn en te overzien en is de zorg voor een naaste goed geregeld. Het is inmiddels heel gewoon om extra thuishulp ter verwelkomen in de familie. Benieuwd hoe Senior Service al meer dan 25 jaar ondersteuning biedt in de zorg voor een naaste? Lees dan verder op seniorservice.nl.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.