Terug naar overzicht
24 apr

Mantelzorg

Alles over dementie #3: Wat is de oorzaak van dementie?

Oudere vrouw met haar mantelzorger

Dementie: een term die iedereen kent, maar altijd veel vragen oproept. In deze rubriek behandelen we steeds een ander onderwerp met betrekking tot dementie. Want wat zijn de oorzaken van dementie en is het krijgen van de ziekte te voorkomen?

In onze vorige blogs over dementie schreven we over de verschillende vormen van de ziekte en de bijbehorende symptomen. De verschillende vormen van dementie hebben ieder verschillende oorzaken en risicofactoren.

Bij Vasculaire dementie (VaD) is de doorbloeding van de hersenen verminderd. Daar zijn beroertes vaak de oorzaak van, maar ook het hebben hart- en vaatziekten is van invloed op het ontstaan van de ziekte. Lewy-body-dementie komt vaak voor bij de ziekte van Parkinson, maar wetenschappers vermoeden dat giftige stoffen een rol kunnen spelen. Bij de Ziekte van Huntington speelt erfelijkheid de grootste rol.

Bij de Ziekte van Alzheimer verloopt de afbraak van een bepaald eiwit in de hersenen niet goed. Daardoor ontstaan ophopingen, die op hun beurt de zenuwcellen in de hersenen beschadigen. Uiteindelijk sterven de getroffen zenuwcellen af.

Over de erfelijkheid van Alzheimer bestaat discussie. Van de volgende dingen is bekend dat ze de kans op Alzheimer vergroten (bron: Alzheimer Nederland):

  • Roken

  • Weinig bewegen

  • Hoge bloeddruk

  • Diabetes (suikerziekte)

  • Overgewicht (obesitas)

  • Slechte nierfunctie

  • Weinig mentale activiteit

  • Alcohol (vanaf 1 glas per dag)

Helaas is dementie niet te voorkomen. Wel denken onderzoekers dat het ziekteproces vertraagd kan worden door de risicofactoren aan te pakken. Mensen die de belangrijkste risicofactoren vermijden zouden gemiddeld tot zo'n 5 jaar later dementie krijgen. Bij beginnende dementie is het actief houden van de hersenen een manier om de symptomen te ondervangen.

Gelukkig staat onderzoek naar dementie staat niet stil, en hoe meer er bekend wordt over de ziekte, hoe meer kans op het ontdekken van behandelmogelijkheden.

Senior Service ondersteunt mensen met dementie vaak al in een vroeg stadium. Wij weten als geen ander hoe belangrijk vertrouwen is. Door één vast team aan te bieden, bouwt u of uw dierbare een vertrouwensband op met de thuishulp. Zo maken we het mogelijk om met een gerust gevoel thuis te blijven wonen met liefdevolle ondersteuning.

Caresse Schotborg

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.