Terug naar overzicht
03 apr

Mantelzorg

De mooiste boeken over mantelzorg

Lezende vrouw
Als mantelzorger maak je in het dagelijks leven heel wat mee. Het is soms lastig om aan je omgeving uit te leggen hoe je je voelt. En zonder andere mantelzorgers om je heen, voel je je wellicht niet altijd begrepen. Boeken, films en voorstellingen kunnen zorgen voor de nodige herkenning. Deze keer hebben we de mooiste boeken over mantelzorg op een rijtje gezet.
 
Zorgen van een mantelzorger - Anne Margriet Pot (2020)
Dit persoonlijke en deskundige boek gaat over de dagelijkse dilemma’s waarmee een mantelzorger te maken krijgt. Anne Margriet Pot geldt wereldwijd als een deskundige op het gebied van langdurige zorg en dementie. Toen haar eigen moeder dementie kreeg en haar vader een ernstig herseninfarct, werd zij ook in haar privéleven geconfronteerd met mantelzorg en ziekte. De schrijfster neemt de lezer mee op haar zoektocht om ‘het goede’ te doen.
 
Wees blij dat je ze nog hebt - Yvonne Kroonenberg (2014)
In dit boek laat schrijfster en psycholoog Yvonne Kroonenberg hele diverse mensen aan het woord die te maken hebben met mantelzorg. Boze en blije mantelzorgers, dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. Ook sprak ze deskundigen en liep ze mee in een verpleeghuis. Dit bemoedigende boek gaat over een ingewikkelde levensfase voor ouderen en hun dierbaren.
 
Een warme jas - Ineke Ludikhuize (2018)
Schrijfster Ineke Ludikhuize bespreekt in dit boek zeven thema’s waarmee mantelzorgers vroeg of laat te maken krijgen. Ze doet dit aan de hand van citaten uit interviews met mantelzorgers, gedichtjes, spreuken en eigen dagboek-notities, die ze maakte toen zij zelf fulltime voor haar man zorgde. Een warme jas is een licht en optimistisch boek dat mantelzorgers de warme jas biedt die ze zelf zijn voor een ander.
 
Dagboek van de mantelzorger - Krista Peeters (2020)
Dit boek is geen leesboek, maar een dagboek met invulpagina’s, praktische informatie en tips. Als (beginnend) mantelzorger komt er ontzettend veel op je af. Naast de zorg krijg je te maken met verschillende instanties, administratie, instellingen, behandelingen en agenda's. Dit boek helpt om overzicht en structuur te houden in de zorg die je verleent als mantelzorger.
Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.