Terug naar overzicht
06 mrt

Mantelzorg

De mooiste speelfilms over mantelzorg

film

Als mantelzorger maak je in het dagelijks leven heel wat mee. Het is soms lastig om aan je omgeving uit te leggen hoe je je voelt. En zonder andere mantelzorgers om je heen, voel je je wellicht niet altijd begrepen. Boeken, films en voorstellingen kunnen zorgen voor de nodige herkenning. Daarom hebben we de mooiste speelfilms over mantelzorg op een rijtje gezet, om alleen of samen met een dierbare te kijken.

 

poster 3

 

Les Intouchables (2011)

De Parijse aristocraat Philippe is na een ongeluk tijdens het paragliden op zoek naar een mantelzorger. Daarom huurt hij een jonge man, Driss, in, die als immigrant in een buitenwijk woont. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee met zowel komische als ontroerende momenten tot gevolg.

 

poster

 

The Theory of Everything (2014)

Stephen studeert in de jaren '60 aan de Universiteit van Cambridge, waar hij verliefd wordt op Jane, een studente literatuur. Zijn wereld stort in wanneer hij te horen krijgt dat hij aan ALS lijdt en nog slechts twee jaar te leven heeft. Jane besluit met hem te trouwen en full time voor hem te gaan zorgen. De film laat goed zien welke emoties gepaard gaan met mantelzorg, zoals liefde maar ook schuldgevoelens en stress.

 

poster 2

 

Elizabeth is Missing (2019)

Maud, een oudere dame met Alzheimer, wordt achterdochtig wanneer haar beste vriendin niet komt opdagen voor hun afspraak. Omdat ze ervan overtuigd is dat er iets ergs is gebeurd, gaat ze naar haar op zoek. Het onderscheid tussen heden en verleden vervaagt in deze interessante film over dementie.

 

poster 4

 

Me Before You (2016)

De vrolijke Louisa Clark is op zoek naar een nieuwe baan. Ze gaat aan de slag als mantelzorger van Will, een Britse miljonairszoon die verlamd is geraakt na een aanrijding. Hoewel hij in het begin geen behoefte heeft aan gezelschap, lukt het Louisa toch om hem voor zich te winnen. Een film met een lach en een traan, waarbij mantelzorg vanuit verschillende hoeken wordt belicht.

Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.