Terug naar overzicht
12 mei

Nieuws

In gesprek met wijkverpleegkundige Betina van Gijzen

Betina van Gijzen

In 1860 werd de allereerste school voor verpleegsters opgericht door Florence Nightingale (1820 – 1910). Hiermee werd zij de grondlegster van de moderne verpleging. Haar verjaardag op 12 mei werd in 1964 uitgeroepen tot International Nurses day, oftewel: de Dag van de Verpleging. Een mooie dag om alle verpleegkundigen in ons land extra in het zonnetje te zetten.

Betina van Gijzen werkt nu 4 jaar in de thuiszorg als wijkverpleegkundige bij Surplus. In haar functie is zij het aanspreekpunt op het gebied van zorg en welzijn in de wijk en heeft zij een coördinerende rol binnen haar team. We spraken haar onder andere over haar drijfveren en de Dag van de Verpleging. Leest u mee?

Hoe ben je in de thuiszorg terecht gekomen?

“Eigenlijk wist ik al heel vroeg dat ik in de zorg wilde werken. In mijn verleden heb ik op een hoog niveau gesport en dat was voor mij een reden om de opleiding tot fysiotherapeute te gaan volgen. Helaas werd ik hiervoor niet ingeloot en besloot ik de opleiding Verpleegkunde te gaan volgen. Toen ik na mijn opleiding hoorde van de functie revalidatieverpleegkundige was ik meteen enthousiast. Hier kwam namelijk het sportelement in terug. Na 2 jaar bleek het toch niet helemaal mijn ding te zijn en ben ik vervolgens eigenlijk in de thuiszorg beland.”

 

"Aandacht voor de cliënt is heel belangrijk, maar dat kunnen we nu niet garanderen omdat er niet genoeg mensen zijn."

Wat vind jij zo mooi aan jouw vak?

“De reden voor mij om de zorg in te gaan was echt het zorgen voor mensen. Dit heb ik altijd heel fijn gevonden. Mijn werk als wijkverpleegkundige is verder heel divers en geen dag is hetzelfde. Ik vind het belangrijk om te weten wat er speelt in de wijk. Vaak weet je om 7 uur ’s ochtends nog niet wat je die dag exact te wachten staat. Je staat niet iedere dag bij iemand aan bed, er komt ook regelwerk bij kijken en tevens heb ik een coördinerende rol. Dat diverse vind ik enorm leuk. Verder werk ik met fijne collega’s.”

Wat betekent de Dag van de Verpleging voor jou?

“Als ik heel eerlijk ben, sta ik er niet zo bij stil. Ik weet dat het in mei is, maar meestal gaan we toch gauw over tot de orde van de dag. Het verwatert gewoon een beetje met de jaren. Wellicht is het weer tijd om extra leven in te blazen in deze dag!”

Wat zou je tegen toekomstige studenten willen zeggen die overwegen de zorg in te gaan?

“Geen dag is hetzelfde als je werkt in de zorg of specifiek als wijkverpleegkundige. Je verwacht misschien binnen de thuiszorg alleen 80-plussers tegen te komen, maar we komen ook bij steeds meer bij jonge mensen thuis. De doelgroep is heel erg divers en je leert bijzondere mensen kennen. Het is niet alleen wassen en aankleden in de zorg, maar veel breder dan dat. Een praatje maken met iemand hoort daar ook bij. Aandacht voor de cliënt is heel belangrijk, maar dat kunnen we nu niet garanderen omdat er niet genoeg mensen zijn. We hebben echt nieuw zorgpersoneel nodig om het samen draaiende te houden en het samen leuk te doen voor de cliënten!”

Lidy

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.