Terug naar overzicht
30 jun

Nieuws

Op vakantie in eigen land, ook heel gewoon

AdobeStock_269099652.jpeg

Wandelen op de Veluwe, fietsen op de Waddeneilanden of een dagje erop uit in de Randstad.  Tijdens de coronacrisis lijken veel mensen Nederland (her)ontdekt te hebben. Op vakantie gaan in eigen land is tegenwoordig dan ook heel gewoon. Maar hoe ging men vroeger op vakantie? En vooral waarheen? Wij zochten het voor u uit, leest u mee?

 

Jaren 20/30

Op vakantie gaan of zelfs vrije dagen opnemen, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Zo kreeg gemiddeld 45% van de werknemers in 1920 onbetaald verlof. Dit veranderde in de jaren 30, onder andere door de inbreng van vakbewegingen. Hierdoor werd het voor de welvarende gezinnen mogelijk om een aantal dagen erop uit te gaan, bijvoorbeeld met de trein of fiets. Deze korte vakanties of dagjes uit bestonden vaak uit bezoekjes aan het strand, de dierentuin of aan familie. 

 

Zwartwit foto - kamperen in de duinen Vlieland(2).jpg

 

Jaren 60/70

In de jaren 60 werden vakanties voor de meeste gezinnen toegankelijk en bleek het kamperen ongekend populair. Doordat steeds meer huishoudens nu beschikten over een auto, ging men ook verder weg op vakantie. Bijvoorbeeld naar Frankrijk of Spanje. De auto werd volgeladen met spullen en bij gebrek aan ruimte werden koffers op het dak vastgebonden. Na het opzoeken van de route op de wegenkaart kon de vakantie dan nu echt beginnen.  

 

 

Jaren 80/90

Eind jaren 80 daalt het aantal Nederlanders dat vakantie viert in eigen land. Naast de fiets en de auto kan men nu namelijk ook met de boot of het vliegtuig op vakantie. Hierdoor groeit het aantal vakantiebestemmingen en reist men steeds verder. Niet alleen in de zomer-, maar ook in de winterperiode. Daarnaast gaat niet iedereen meer kamperen, maar kiezen veel mensen ook voor een hotel of resort, of het huren van een appartement/huis. 

 

2021: ''Oost west, thuis best''

Als gevolg van de coronacrisis kiezen veel Nederlanders voor een vakantie in eigen land, gemiddeld zo'n vier op de tien. Bijvoorbeeld omdat ze niet naar hun favoriete vakantiebestemming in het buitenland kunnen, omdat ze voor iemand moeten zorgen of omdat ze gewoon graag Nederland willen ontdekken. En wij geven ze geen ongelijk, Nederland heeft namelijk alles! Van strand en duinen tot bossen en nationale parken. Maar ook oude steden met middeleeuwse overblijfselen of juist moderne steden met bijzondere bezienswaardigheden en architectuur. Er zijn online allerlei tips te vinden! 

 

200814-Senior Sevice website_DSC9829.jpg

 

Extra hulp in huis, ook heel gewoon

Extra hulp inschakelen is tegenwoordig heel gewoon, bijvoorbeeld wanneer u als mantelzorger op vakantie gaat. Veelal wordt er eerst in de omgeving gezocht naar een flexibele oplossing voor uw naaste. Bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw, andere familieleden of een vrijwilligersorganisatie. Vaak zijn zij bereid om tijdens de vakantieperiode te helpen met wat taken. Helaas is dit niet altijd en voor iedereen mogelijk.  Bovendien hebben veel alleenwonende senioren behoefte aan meer ondersteuning. Op zo’n moment kan een thuishulp van Senior Service tijdelijk de meest noodzakelijke mantelzorgtaken overnemen. Tijdens uw vakantie houdt onze medewerker uit de buurt een extra oogje in het zeil. Tussentijds wordt er even gebeld en wordt u netjes op de hoogte gehouden door de medewerker. Zodoende kunt u met een gerust hart van uw welverdiende vakantie genieten en is er altijd iemand in de buurt bij uw naaste. Fijn voor elkaar.

Lidy

Hulp nodig tijdens de vakantieperiode?

Heeft u hulp nodig tijdens de vakantieperiode of bent u benieuwd hoe wij tijdelijk wat mantelzorgtaken kunnen overnemen?