Terug naar overzicht
17 apr

Mantelzorg

Terugblik: Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022

Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022

Het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2023 is gestart. Helpt u dit jaar ook mee? Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Tevens maakt u kans op één van de 5 cadeaubonnen ter waarde van 100 euro! Meedoen kan via deze link. Vorig jaar deden 1710 mantelzorgers mee aan het onderzoek, met leeftijden variërend tussen de 20 en 95 jaar oud. Benieuwd naar de resultaten? We zetten de highlights op een rij.

In Nederland zorgen zo'n 5 miljoen mensen voor zieke familieleden of vrienden. Door middel van verschillende vragen over hun identiteit, de zorg die zij geven, de impact die het heeft op hun leven en hun verwachtingen voor de toekomst, worden deze mantelzorgers in kaart gebracht. In 2022 is als actueel thema extra onderzoek gedaan naar de relatie tussen werk en verzuim door mantelzorgtaken.

Werkbalans

83% van de werkende mantelzorgers, waarvan de werkgever op de hoogte is van de mantelzorgtaken, voelt zich gesteund door de werkgever. Het grootste deel (35%) geeft echter aan niet samen met de werkgever nagedacht te hebben over de balans tussen werk en mantelzorgtaken.

Man/vrouw verhouding

Het grootste gedeelte (72%) van de respondenten die aangeven te verzuimen door mantelzorgtaken is vrouw.

Verlof

Slechts een kwart (23%) van de werkende mantelzorgers vraagt zorgverlof aan om extra mantelzorg te geven in hun eigen vrije tijd. De rest vraagt vrij zonder reden, meldt zich ziek of neemt bijvoorbeeld vakantie op.

Verzuim

Ongeveer de helft van de werkende mantelzorgers (49%) moest één of meerdere keren verzuimen door mantelzorgtaken. 18% werkte door mantelzorg enkele weken tot een maand niet, 15% zelfs meerdere maanden niet.

Stoppen met werken

27% van de werkende mantelzorgers denkt na om minder te gaan werken vanwege de mantelzorgtaken. 10% denkt er zelfs over na helemaal te stoppen met werken om die reden.

Hybride werken

Bijna 80% van de werkende mantelzorgers geeft aan dat hybride werken bijdraagt aan een betere balans tussen werk en mantelzorgtaken.

Bekijk hier alle resultaten van het Nationaal Mantelzorgonderzoek 2022.