Terug naar overzicht
08 jun

Mantelzorg

Tips om het hoofd koel te houden als mantelzorger

Vermoeide mantelzorger

Een drukke baan, gezin, hobby’s, het huishouden en daarnaast ook de zorg voor een dierbare. Als mantelzorger kan het u snel boven het hoofd groeien. Het liefst doet u het allemaal. Om u te helpen het hoofd koel te houden, hebben we de volgende tips op een rijtje gezet.

 

  1. Acceptatie zorgt voor rust. Het vechten tegen een onvermijdelijke situatie is vermoeiend en zorgt juist voor meer stress. Door iets te laten zijn, krijgt u meer rust in uw hoofd om alles te overzien.

  2. Probeer een balans te zoeken tussen zorg en ontspanning. U bent wellicht geneigd om altijd maar door te gaan, met weinig rust tot gevolg. Uzelf ertoe aanzetten om toch even rust te nemen, bijvoorbeeld door een boek te lezen op de bank of te wandelen door de natuur, kan juist de batterij opladen voor wanneer u weer moet zorgen.

  3. Praten over uw gevoelens kan voor een enorme opluchting zorgen. Door een luisterend oor en (h)erkenning weet u dat u niet alleen bent. Goede gesprekspartners kunnen andere familieleden, vrienden, uw partner of de huisarts zijn.

  4. Schrijft u liever dingen op? Dan kan het bijhouden van een persoonlijk mantelzorg dagboek een goed idee zijn. Door per dag (kort) op te schrijven wat u denkt en voelt, creëert u rust en ruimte in uw hoofd.

  5. Goed voor uzelf zorgen schiet er wellicht bij in, maar is heel belangrijk. Een goede nachtrust en voldoende beweging maken een wereld van verschil. Ook het minderen van alcohol en cafeïne heeft een positieve invloed op uw gezondheid.

  6. Trek tijdig aan de bel als u oververmoeid bent. Het combineren van mantelzorg met een druk leven is niet makkelijk en kunnen zorgen voor stress. Als u merkt dat het de verkeerde kant opgaat en uw huisarts inlicht, dan is het makkelijker om te herstellen dan bij vergevorderde stressverschijnselen.

  7. Deel de zorg voor uw dierbare waar mogelijk. Bijvoorbeeld met andere familieleden en aanvullende mantelzorg van Senior Service. Onze thuishulpen helpen u graag om samen uw dierbare te ondersteunen. Denk hierbij aan klusjes in en om het huis, begeleid vervoer en persoonlijke verzorging.

Leonie Cruson van Cliëntenadvies

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.