Terug naar overzicht
27 jun

Nieuws

Veilig en gezond tijdens warm weer

Drinkende vrouw in de zon

Het warme weer kan voor iedereen uitdagend zijn, maar senioren lopen vaak een groter risico op hitte gerelateerde gezondheidsproblemen. We weten allemaal best dat we tijdens warme periodes meer aandacht moeten besteden aan ons welzijn. Maar hoe? In dit blog delen we waardevolle tips om u als senior te helpen omgaan met het warme weer, en veilig en gezond te blijven. Natuurlijk zijn deze tips ook nuttig voor mantelzorgers.

 

  1. Blijf hydrateren. Drink voldoende water gedurende de dag om uitdroging te voorkomen. Vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen dehydraterend werken. Water met een smaakje (bijvoorbeeld een schijfje citroen of een paar muntblaadjes) maken het drinken aantrekkelijker.

  2. Koel uw leefruimte. Maak gebruik van ventilatoren of airconditioning om de temperatuur in huis te verlagen. Sluit gordijnen en jaloezieën gedurende de heetste delen van de dag om de zon buiten te houden.

  3. Vermijd de hitte van de dag. Beperk uitjes buiten de deur tot de vroege ochtenduren of late avond, wanneer de temperaturen minder hoog zijn. Zoek koele plekken op, zoals winkelcentra.

  4. Lichte kleding en bescherming tegen de zon. Draag lichte, ademende kleding gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen. Gebruik een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème met een hoge SPF om uw huid te beschermen tegen de zon.

  5. Regelmatige controles. Controleer regelmatig uw lichaamstemperatuur en let op tekenen van oververhitting, zoals duizeligheid, verwardheid of een versnelde hartslag.

  6. Maaltijden aanpassen. Eet lichte, verfrissende maaltijden met veel groenten, fruit en magere eiwitten. Vermijd zware, warme gerechten die de interne lichaamstemperatuur kunnen verhogen.

  7. Zoek steun bij naasten. Blijf in contact met vrienden, familie, buren en uw eventuele thuishulp, zodat er een ondersteunend netwerk is om op terug te vallen tijdens een hittegolf.

  8. Verkoelende activiteiten. Neem een verkoelend bad of douche om uw lichaamstemperatuur te verlagen. Gebruik natte handdoeken om uw gezicht en nek af te koelen.

  9. Luister naar uw lichaam. Wees alert op signalen van vermoeidheid of oververhitting. Rust wanneer dat nodig is en forceer uzelf niet om overmatige inspanningen te verrichten.

  10. Medische aandacht zoeken indien nodig. Als u symptomen van oververhitting ervaart, zoals flauwvallen, hevige hoofdpijn of verwardheid, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Warm weer kan dus uitdagend zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u veilig en comfortabel blijven tijdens deze warme periodes. Door de bovenstaande tips op te volgen, kunt u genieten van deze mooie zomer en uw gezondheid beschermen.

Dick de Wit, coördinator van regio Utrecht

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem dan gerust contact met mij op.